Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο James Cameron συνεχίζει τη μάχη για τον Αμαζόνιο

Μάχη για να μην κατασκευαστεί το γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αμαζόνιο δίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης James Cameron.

Ο Cameron, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, βρίσκεται εδώ και καιρό στο πλευρό των φυλών του Αμαζονίου που φοβούνται ότι το φράγμα στον ποταμό Xingu θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης βοήθησε μάλιστα τους οργανισμούς Amazon Watch και International Rivers να γυρίσουν ένα 10λεπτο video, με πρωταγωνίστρια τη Sigourney Weaver, που εξηγεί πώς το πελώριο φράγμα θα πλημμυρίσει 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν πάνω από 20.000 ιθαγενείς.

Πριν λίγους μήνες ο Cameron ταξίδεψε με μέλη του Amazon Watch στα βάθη του Αμαζονίου για να επισκεφτεί τις φυλές που θα επηρεαστούν από την κατασκευή του φράγματος και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ιστορία του Avatar γίνεται πραγματικότητα.

«Κάθισα με τους αρχηγούς των φυλών και τους άκουσα να λένε ότι θα πολεμήσουν μέχρι τελικής πτώσεως…. Ότι Θα πολεμήσουν μέχρι να χυθεί και η τελευταία σταγόνα αίματος. Νομίζω ότι το εννοούν», είπε ο διάσημος σκηνοθέτης περιγράφοντας την εμπειρία του.

Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια δικαστικής διαμάχης, ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία Norte Energia για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Belo Monte.

Όταν κατασκευαστεί, το Belo Monte θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα παγκοσμίως μετά το Three Gorges στην Κίνα και το Ιtaipu στα σύνορα Βραζιλίας και Παραγουάης.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει υποχρεώσει τη Norte Energia να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια για να αντισταθμίσει την περιβαλλοντική ζημιά από την κατασκευή του φράγματος.

Όταν κατασκευαστεί το φράγμα θα παράγει 11.000 megawatts τροφοδοτώντας 23 εκατομμύρια σπίτια.

Δείτε το βίντεο

Πηγή CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου