Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πετρέλαιο θέρμανσης: σενάρια για αύξηση-σοκ εξετάζει το ΥΠΟΙΟ

Την αύξηση της τιμής τουπετρελαίου θέρμανσης κατά60% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εξοικονομήσει 1 δις. ευρώ.

Η τρόικα απαιτεί τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει τη μετάταξη μιας ευρείας γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή του 23%.

Αν επαληθευτούν τα σενάρια, νοικοκυριά και αγρότες θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του πετρελαίου κίνησης, ήτοι στα 1,25 με 1,30 ευρώ το λίτρο αντί για 0,77-0,82 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», το υπουργείο, πέραν της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, εξετάζει τα παρακάτω μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος για να βρει το 1 δις. ευρώ:

- Νέα γενικευμένη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 11% στο 12% και από το 23% στο 25%, την 1η Ιανουαρίου 2011.

- Νέες πρόσθετες περικοπές δαπανών, με εξοικονόμηση κονδυλίων από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

- Περαιτέρω περικοπές στο ΠΔΕ.

- Νέες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων και εξόφλησης τωνληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο υπουργείο συζητούν το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις και δεν έχουν αποδώσει στο δημόσιο ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων να το πράξουν χωρίς την επιβολή προστίμων.

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εξετάζεται η προώθηση νέας διάταξης, με την οποία θα δίνονται γενναίες εκπτώσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν τα χρέη τους εφάπαξ. Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο προώθησης μια νέας ρύθμισης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

i-live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου