Ως το πιο «πολιτικό» περίπτερο της φετινής έκθεσης χαρακτηρίστηκε το ελληνικό, διότι είναι αυτό που θέτει ως κεντρικό θέμα την οικονομική κρίση και απαντά σε αυτή, σύμφωνα με τις επαινετικές κριτικές που δέχθηκε από τους επισκέπτες του.
Τα εγκαίνια του περίπτερου, υπό τον τίτλο «Κιβωτός, παλαιοί σπόροι για τις νέες μητροπολιτικές καλλιέργειες»,πραγματοποιήθηκαν στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε της Βενετίας, την περασμένη Παρασκευή, από τη Γενική Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, του ΥΠΕΚΑ.
Παρόντες ήταν περισσότεροι από 1500 επισκέπτες, διάσημοι αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί, μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς και οι Εθνικοί Επίτροποι αρχιτέκτονες Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση, οι οποίοι επιμελήθηκαν τη δημιουργία του ως μιας «Κιβωτού» όπου κυριαρχούν οι σπόροι, τα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσφέρθηκαν εδέσματα που παρασκευάστηκαν επιτόπου με πρώτες ύλες από το περιεχόμενό της.
Οι επισκέπτες το χαρακτήρισαν ως ένα από τα σημαντικά περίπτερα της έκθεσης και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την οικιστική διάσταση του έργου δεδομένου ότι συνδυάζει αναγνωρίσεις της τυπολογίας των εδαφών, της ανάδειξης των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης ως αρχιτεκτονικά εκθέματα.
«Το θέμα του ελληνικού περιπτέρου δίνει έμφαση στη διαχείριση του περιβάλλοντος, μέσα από τις συμπεριφορές που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κατοικούμε και βιώνουμε στο χώρο. Η Κιβωτός δεν μιλά άμεσα για την αρχιτεκτονική, αλλά η αρχέτυπη ιδέα της διαπραγματεύεται τη σχέση της αρχιτεκτονικής με το τοπίο και τους ανθρώπους που το κατοικούν, ενώ αναπόφευκτα θέτει τη σχέση τοπικού και οικουμενικού, ιστορικού και σύγχρονου» υπογραμμίζει η κ. Καλτσά.
Προσθέτει ότι η φετινή Μπιενάλε θέτει κυρίως κρίσιμα ερωτήματα για την πόλη, εμμένοντας στη φιλοπεριβαλλοντική και βιώσιμη διάσταση, με έμφαση στην ανάγκη οι πόλεις να αναγνωρίσουν τον κεντρικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς ο μισός πληθυσμός της γης κατοικεί σε αυτές.
Πολλά από τα περίπτερα της έκθεσης εστιάζουν στο μεταβολισμό της πόλης, δηλαδή τι απαιτεί για να ζήσει, στην παραγωγή-κατανάλωση πόρων και στην παραγωγή-επανάχρηση αποβλήτων. Θα πρωταγωνιστήσουν οι πόλεις που γρήγορα θα υιοθετήσουν μια φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.
Το ελληνικό περίπτερο πλαισιώνεται από έκθεση, η οποία ασχολείται με την οπτική της αρχιτεκτονικής πάνω στις γεωργικές πρακτικές και το αστικό, ημιαστικό και αγροτικό τοπίο.
Περιλαμβάνει υλικό και κείμενα από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και επιστήμονες συναφών χώρων, με θέματα αρχιτεκτονικής, γεωλογίας, αρχαιοβοτανολογίας, ανθρωπολογίας, πολιτικής επιστήμης, περιβαλλοντικής αρχαιολογίας, ιστορίας της διατροφής και φιλοσοφίας.
Παράλληλα κυκλοφορεί ειδική έκδοση-κατάλογος για το περίπτερο και την ελληνική συμμετοχή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου