Η Γερμανία θεωρείται μια από τις πιο προηγμένες χώρες σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεδομένου ότι συγκαταλέγεται στις χώρες που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια παγκοσμίως, προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν τα περισσότερα σπίτια έχουν φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει η Γερμανία προέρχεται από ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε παράταση ζωής στους πυρηνικούς σταθμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιμετώπιση των αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενέργειας, οι οποίες αναγκάζονται να γίνουν όλο και πιο δημιουργικές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ο ενεργειακός γίγαντας Vattenfall έστησε ένα θερμοκήπιο κοντά στις εγκαταστάσεις του στην πόλη Senftenberg, όπου μια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τονMichael Strzodka, δοκιμάζει μια εντελώς νέα προσέγγιση.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες καλλιεργούν άλγη με την ελπίδα ότι θα «καταβροχθίσει» το διοξείδιο του άνθρακα που πηγάζει από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Όπως επισημαίνει η μικροβιολόγος Janine Thiele, το σχέδιο είναι πάρα πολύ απλό: «η μικροάλγη αναπτύσσεται με τη φωτοσύνθεση οπότε το μόνο που χρειαζόμαστε είναι φως, διοξείδιο του άνθρακα και κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά».
Οι επιστήμονες που έχουν ετοιμάσει μεγάλες δεξαμενές γεμάτες με άλγη και θρεπτικά συστατικά, παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από τη μονάδα και το τοποθετούν στις δεξαμενές. Κατόπιν η άλγη μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε καθαρό αέρα.
Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών είναι ελπιδοφόρα ωστόσο οι επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί καθώς χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι ώστε να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο λειτουργεί.
Σημειώνεται ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπουν και άλλα αέρια πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα, όπως για παράδειγμα θείο. Οι εκπομπές θείου θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστρέψουν την άλγη, ή στην καλύτερη περίπτωση να σταματήσουν την ανάπτυξή της.
Εκτός από αυτές τις ανησυχίες, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που διεξάγει τα πειράματα εκφράζει άλλον ένα φόβο. «Η διαδικασία αυτή είναι οικονομικά βιώσιμη»;
«Το θέμα είναι: μπορούμε να έχουμε εξισορρόπηση ενέργειας; αναρωτιέται, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν πρέπει να καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από αυτή που θα μας επιστρέψει η άλγη σε βιομάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου