Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΗ – EDF: επενδύσεις-μαμούθ στην αιολική ενέργεια

Με τον γαλλικό κολοσσό στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας EDF, θα συνεργαστεί η ΔΕΗ. Στόχος, η εκμετάλλευση τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και οικονομικών πόρων της EDF για ταχύτερη επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα, στα αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» οι δύο εταιρείες συμφώνησαν για κοινές επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για την παραγωγή ισχύος 3.000 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι επενδύσεις θα γίνουν μέσω μιας θυγατρικής στην οποία Έλληνες και Γάλλοι θα έχουν ισότιμη συμμετοχή στην οποία θα ενταχθεί μια σειρά έργων που θα αποτελούν ξεχωριστές εταιρείες. Η πλειοψηφία (51%) σε κάθε εταιρεία-έργο θα ανήκει στον εταίρο που θα αναλάβει την ολοκλήρωσή της.

Σε πρώτη φάση, ΔΕΗ και EDF συμφώνησαν στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος τουλάχιστον 250 MW στη Φλώρινα, που προωθεί η EDF, καθώς και υβριδικών έργων συνολικής ισχύος 90 MW της EDF Energies Nouvelles στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» το έργο στην Κρήτη συνδυάζει αιολικό πάρκο ισχύος 90 MW με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

Πηγή i-live news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου