Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτοβολταικά: παγώνουν οι αιτήσεις

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειαςδιαπιστώνει νομικό κενό στις αιτήσεις για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απόφωτοβολταικούς σταθμούςκαι ζητά διευκρινίσεις με επιστολή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», ηΡΑΕ τονίζει ότι μέχρι να δοθούν οι διευκρινίσεις αυτές, παγώνει την όποια διαδικασία.

Παράλληλα, με άλλη επιστολή προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ-Διαχειριστική Δικτύου, ζητά ως τις25 Νοεμβρίου να τις υποβληθούν οι εισηγήσεις για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα με αναλυτικά στοιχεία, προκειμένου να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.

Το πρόβλημα δεν αφορά τις μικρές μονάδες που έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, αλλά τις μεγάλες άνω του 1 MW.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος, αναφέρει στην επιστολή προς την υπουργό ΠΕΚΑ, τον Απρίλιο 2008, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης με απόφασή του είχε αναστείλει την υποβολή αιτήσεων για λήψη άδειας παραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Η εν λόγω απόφαση δεν έχει ακυρωθεί δικαστικώς , ούτε έχει ανακληθεί από τον αρμόδιο υπουργό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση για το αν πρέπει να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις που υποβάλλονται με τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο 2010.

Σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες της ΡΑΕ, χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2010, δεν είχαν κατατεθεί νέες αιτήσεις για άδειες παραγωγής από φωτοβολταικούς σταθμούς.

Ο κ. Βασιλάκος στην επιστολή προς τη ΔΕΗ-Διαχειριστή Δικτύου και τον ΔΕΣΜΗΕ, θέτει το επίμαχο θέμα του κορεσμού των δικτύων, καθώς σε πολλές περιοχές που επιδιώκουν να εγκατασταθούν ΑΠΕ και κυρίως αιολικά, οι τεχνικές δυνατότητες των δικτύων δεν επαρκούν.

Δεδομένου ότι η ΡΑΕ, κατόπιν εισηγήσεως του αρμόδιου Διαχειριστή, είναι ο αρμόδιος φορέας για την έκδοση των αποφάσεων για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και τη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές, ο κ. Βασιλάκος ζητά να αποσταλούν ως τις 25 Νοεμβρίου οι σχετικές εισηγήσεις από του δύο αρμόδιους οργανισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου