Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ρωσία: κίνδυνος διασποράς ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές

Η Greenpeace τονίζει τον κίνδυνο ραδιενεργού ρύπανσης από ορισμένες από τις πυρκαγιές που εξελίσσονται σε περιοχές επιβαρυμένες με ραδιενεργό καίσιο, από το ατύχημα του Τσερνομπίλ!
Το γραφείο της Greenpeace στη Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη, που δείχνει ότι οι πυρκαγιές εξαπλώνονται σε τουλάχιστον 20 περιοχές επιβαρυμένες με ραδιενεργό καίσιο από το ατύχημα του Τσερνομπίλ.
Τρεις πυρκαγιές, έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Μπρίανσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και την Λευκορωσία, και μολύνθηκε από το ραδιενεργό σύννεφο που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα αρ.4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.
Η αυξημένη ραδιενεργή ακτινοβολία δε θα οδηγήσει σε νέα ραδιενεργό ρύπανση όπως αυτή του Τσερνομπίλ.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις από μικρότερες ποσότητες ραδιενέργειας δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Ειδικά, όταν δε γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προκληθούν από το συνδυασμό μονοξείδιου του άνθρακα με χαμηλές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Ειδικότερα για το ραδιενεργό καίσιο, είναι γνωστό ότι συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνων στο γαστρεντερικό», δήλωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας για θέματα ενέργειας της Greenpeace Ρωσίας, Βλαντιμίρ Τσουπρόφ.
Οι πυρκαγιές στη Ρωσία δεν είναι το μοναδικό τραγικό γεγονός των ημερών.
Την εικόνα συμπληρώνουν πλημμύρες στο Πακιστάν, αποκόλληση τεράστιου παγόβουνου από το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας και πλημμύρες στην Κίνα.
Αν και δεν μπορούμε να αποδώσουμε το κάθε συγκεκριμένο από τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα, στις κλιματικές αλλαγές, ένα είναι βέβαιο: οι κλιματικές αλλαγές κάνουν πιο έντονα, πιο συχνά και πιο καταστροφικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πηγή: Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου