Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ρωσία: τοξικό νέφος «πνίγει» τη Μόσχα

Οι συγκεντρώσεις τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα τηςΜόσχας παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η υπηρεσία καταγραφής τιμών «ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ», σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «Παραμένει η δυσοίωνη οικολογική κατάσταση σε ολόκληρη την έκταση τηςΜόσχας, παρά τη μικρή σταθεροποίηση στο δεύτερο μισό της ημέρας και τη σχετική αραίωση της πυκνότητας του καπνού».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε η υπηρεσία, καταγράφηκαν τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτήρισε αποτελεσματική την απόφαση να αρχίσει από χθες, η επιχείριση κατάσβεσης στα περίχωρα της Μόσχας επι 24ωρου βάσεως.

Για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών που εκδηλώθηκαν.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι μεταφέρουν μέχρι το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας τους δηλητηριώδεις καπνούς, κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της Μόσχας μέχρι και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ.

Παράλληλα, η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει.

Πρώτη πρόσφερε τη βοήθεια της η Γερμανία στον τομέα αποκατάστασης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, Γιούρι Μπράζνικοφ.

Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν.

Επίσης, ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημα του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, προσέφερε βοήθεια από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Σήμερα το βράδυ 9 Αυγούστου, αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία.

Παράλληλα, 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επιχειρούν ήδη τα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή την εβδομάδα πρόσφεραν της βοήθεια τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

Ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας μετέδωσε ότι πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη ρωσική πρωτεύουσα εξαιτίας του τοξικού νέφους από τις φωτιές, το οποίο έχει καλύψει την πόλη.

Newslink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου