Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Φοινικόδασος Πρέβελης: ΕΔΕ για την πυρανίχνευση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά τα δημοσιεύματα για τη μη λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης με αποτέλεσμα να γίνει στάχτη τοφοινικόδασος της Πρέβελης, παρήγγειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Καρούντζος δήλωσε πως δεν θα ήθελε να υπάρξει «ούτε κουκίδα αμφισβήτησης, σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης του ποσού 1.195.000 ευρώ για την εγκατάσταση του συστήματος από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας».

Επιπλέον, έστειλε επιστολή με την οποία ζητεί την παρέμβαση των Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δράσεις υπηρεσιών που σχετίζονται με την καμένη περιοχή του φοινικόδασους.

«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα», δηλώνουν στελέχη της Περιφέρειας για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την έγκριση κονδυλίου 1.195.000 ευρώ για την παρακολούθηση ορεινών όγκων και σημαντικών σημείων, ώστε αυτά να μην απειλούνται από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο ποσό, που εγκρίθηκε το 2007, αφορούσε στην εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους.

Οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες, για θέματα μετεωρολογίας και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο.

Στελέχη της περιφέρειας επισημαίνουν ότι είχε γίνει πρόταση στην πυροσβεστική να τοποθετηθεί ένα μόνιτορ, ωστόσο αυτό δεν έγινε καθώς η πυροσβεστική ανέφερε ότι ότι εποπτεία και έλεγχος είναι σε 24ωρη βάση.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο αρχιπύραρχος περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής, Νικόλαος Τζίφας, τόνισε πως ποτέ από το 2007 δεν ενημερώθηκε η πυροσβεστική για το συγκεκριμένο σύστημα.

Μόνο στις 29.7.2010 με έγγραφο έγινε ενημέρωση για την προοπτική τοποθέτησης μόνιτορ παρακολούθησης στην Πυροσβεστική.

Τότε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Τζίφας επικοινώνησε με το αρχηγείο στην Αθήνα, από το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση για την τοποθέτηση, μιας και ήδη βρίσκονται, ως υπηρεσία, σε διαδικασία προμήθειας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης – πυρανίχνευσης.

Newslink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου