Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Έντονη δυσοσμία στη λίμνη καστοριάς

Έντονη δυσοσμία αναδύεται τις τελευταίες ημέρες από τηλίμνη της Καστοριάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, η δυσοσμία οφείλεται στο τοξικό φυτοπλαγκτόν, που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της επιφάνειας της λίμνης, σχηματίζοντας μια πράσινη κρούστα.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Καστοριάς, Κ. Λιάντσης, επισημαίνει ότι το φυτοπλαγκτόν εμφανίζεται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά εκτονώνεται σταδιακά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εντόπισε στη λίμνη της Καστοριάς συγκεντρώσεις τοξινών που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ή κατανάλωσης ψαριών που ζουν στο επιβαρημένο υδατικό οικοσύστημα.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας, σε κανέναν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει αρνητικά αποτελέσματα για την ποιότητα των ψαριών.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση με τίτλο «Μια κορδέλα για τη σωτηρία της λίμνης» θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο, 28 Αυγούστου, έξω από τη νομαρχία Καστοριάς, μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι».

Στόχος η άμεση λήψη μέτρων και η ουσιαστική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επίλυση του προβλήματος.

Newslink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου