Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ρωσία:«δεν υπάρχει πυρηνικός κίνδυνος στην περιοχή του Σαρόφ»

Ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την πυρκαγιά κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Μόσχα και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών έχει περιοριστεί.

Παρόλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες μέτωπα, τα περισσότερα σε δυσπρόσιτα σημεία.

Ο κ. Κιριένκο μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό επισήμανε ότι «Η κατάσταση δεν είναι πλέον κρίσιμη. Μπορούμε σήμερα να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πυρηνικός κίνδυνος, απειλή ραδιενέργειας, ούτε καν οικολογική απειλή στην περιοχή του Σαρόφ».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η πυρηνική εγκατάσταση στο Σαρόφ δεν θα είναι εκτός κινδύνου παρά μόνο έπειτα από δυνατές βροχές.

«Για όσο διάστημα η φωτιά δεν σβήνει, ο κίνδυνος θα παραμένει για το Σαρόφ», επισήμανε ο ίδιος.

Ο Κιριένκο παραδέχτηκε ότι το πυρηνικό κέντρο απειλήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις πυρκαγιές που κατέκαιαν το φυσικό πάρκο της ρωσικής δημοκρατίας της Μορντοβίας.

Οι Αρχές είχαν δηλώσει ότι είχαν απομακρύνει από το Σαρόφ όλα τα ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά, ενώ λίγες ημέρες μετά διαβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος είχε περάσει και οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν κανονικά.

Το Σαρόφ είναι μια πόλη με 80,000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 500 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Μορντοβίας, η πυρκαγιά που απειλεί το Σαρόφ εκτείνεται σε 10,000 στρέμματα και ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Πηγή: i-live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου