Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΖΕΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ


Όλοι μας χρειάζεται να έχουμε ένα ζεστό σπίτι το χειμώνα. Πρέπει όμως να ζεσταίνουμε το σπίτι μας και όχι τον περιβάλλοντα χώρο. Τα περιθώρια για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση είναι τεράστια.
Με μερικά έξυπνα κόλπα και κάποιες σοφές επενδύσεις, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα έξοδά μας για να ζεσταθούμε.
(1) Μη θερμαίνεις το χώρο περισσότερο από όσο χρειάζεται. Μια θερμοκρασία 18 – 20οC είναι αρκετή για μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σαλόνι σου. Οι διάδρομοι και άλλοι χώροι που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά μπορούν να έχουν ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, κράτησε όμως τις πόρτες τους κλειστές. Εγκατέστησε θερμοστάτες που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ανάλογα με την ώρα της ημέρας. (Μείωση του λογαριασμού για θέρμανση τουλάχιστον κατά 20%).
(2) Εγκατέστησε παράθυρα με μόνωση ή ζήτησε από τον σπιτονοικοκύρη σου να το κάνει. Τα παλιά παράθυρα ευθύνονται για μεγάλες απώλειες θερμότητας, όχι μόνο μέσω των τζαμιών, αλλά και μέσω των πλαισίων τους. (Συνολική μείωση CO2 κατά 100.000 τόνους περίπου ετησίως).
(3) Να αερίζεις τα δωμάτια. Ο καλύτερος τρόπος για να αερίσεις ένα δωμάτιο, είναι να κλείσεις τη θέρμανση και να ανοίξεις τα παράθυρα διάπλατα για λίγα λεπτά. Έτσι θα αερίσεις το δωμάτιό σου και θα κρατήσεις το χώρο σου ζεστό. Ποτέ μην αφήνεις παράθυρα και πόρτες ανοιχτά, όταν θερμαίνεις το χώρο σου.
(4) Νιώσε άνετα στο σπίτι σου. Η σωστή θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους, ταβάνια και οροφές θα μειώσει τα έξοδά σου για θέρμανση στο μισό. Αν το σπίτι σου είναι χτισμένο πριν το 1980 (που δεν ίσχυαν οι σημερινοί συντελεστές θερμομόνωσης), τότε μπορείς να επωφεληθείς από το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και να επιδοτηθείς μέχρι και για το 50% του κόστους των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Επίσης μπορείς να απευθυνθείς σε μία Εταιρία Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, η οποία θα αναλάβει το κόστος και την διεκπεραίωση των παρεμβάσεων.
(5) Έλεγξε το σύστημα θέρμανσης. Τα νέα συστήματα θέρμανσης είναι πολύ πιο οικονομικά και η αγορά τους κάνει απόσβεση σε λίγα μόλις χρόνια. Σε κάθε περίπτωση να κάνεις τακτική συντήρηση στο λέβητα για να εξασφαλίσεις την αποδοτική λειτουργία του. (Συνολική μείωση CO2 κατά 200.000 τόνους ετησίως περίπου).

Για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο σπίτι μας, εξοικονομούμε έως και 6% της ενέργειας που καταναλώνουμε για θέρμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου