Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Έβρος: φόβοι για ρύπανση στον ποταμό

Ανησυχία έχει προκαλέσει το βιομηχανικό ατύχημα σε συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων στη Βουλγαρία, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στη διαρροή τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων σε ποτάμι που εκβάλλει στον Έβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Οικολογική Εταιρεία Έβρου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε στις διαδικασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60χλμ βορειοδυτικά της Φιλιππούπολης.

Ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής δήλωσε ότι «θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων».

«Η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν μια ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας, ενώ επίσημα από τις βουλγαρικές αρχές δεν υπήρξε κάτι σχετικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα, ο οποίος εκβάλλει στον Έβρο.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή μπορεί να επιταχύνουν τη μόλυνση του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού σε περίπτωση διαρροής.

Ιχθυολόγοι του τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου, πραγματοποιούν έρευνες για την ύπαρξη νεκρών ψαριών.

Επίσης, έγιναν δειγματοληψίες σε διάφορα σημεία του ποταμού, από κλιμάκιο Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου