Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από το Ισραήλ σχετικά με τον απολογισμό σε νεκρούς και τραυματίες της δολοφονικής και απροκάλυπτης επίθεσης των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας εναντίον του «Στόλου της Ελευθερίας».
Δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να εξακριβωθεί αν οι νεκροί ανέρχονται σε 19, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα και το αραβικό Al-Jazzeera ή σε 10 όπως μεταδίδουν τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα.
Οι διοργανωτές του Free Gaza καταγγέλλουν πως οι ισραηλινοί κομάντος «κατέβηκαν και άρχισαν να πυροβολούν ακόμα και ανθρώπους που κοιμούνταν» αντικρούοντας την επίσημη ισραηλινή εκδοχή της άμυνας των επιτιθέμενων κομάντος στην αντίσταση με μαχαίρια, σιδερόβεργες και μπουκάλια που προέβαλαν μερικοί ακτιβιστές.
Εντωμεταξύ, προσγειώθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος έξι Έλληνες ακτιβιστές που επέβαιναν σε πλοία του «Στολίσκου της Ελευθερίας». Επέστρεψαν για να μεταφέρουν τις μαρτυρίες τους από τα τραγικά γεγονότα.
Ακόμα 16 Έλληνες αρνούνταν να υπογράψουν την απέλασή τους από το Ισραήλ μετά τη σύλληψή τους κατά το ρεσάλτο στα πλοία της αποστολής «Ένα Καράβι για τη Γάζα», προκειμένου να καταθέσουν μηνύσεις κατά του κράτους του Ισραήλ.
Αυτοί θα περάσουν από δίκη-εξπρές και στη συνέχεια θα απελαθούν.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών και ζήτησε τον άμεσο επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο 480 ακτιβιστές που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν.
Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.
Οι τραυματίες της επίθεσης, στην πλειοψηφία τους Τούρκοι, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.
Η επίθεση συνάντησε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το Ισραήλ για τη δολοφονική επίθεση και ζήτησε «αξιόπιστη και διαφανή» εξέταση των γεγονότων, καθώς και την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πολιτών που κρατούνται από τις Αρχές της χώρας.
Σημειώνεται πως υπήρξε διαφωνία ως προς το ύφος του τελικού κειμένου, ανάμεσα στις ΗΠΑ που ήθελαν να χαμηλώσουν τους τόνους και την Τουρκία που επεδίωξε την καταδίκη του Ισραήλ με πιο οξύ ύφος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου