Όλο και περισσότερα υδροηλεκτρικά έργα υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο οργανισμός «Environmental Agency».
Ειδικότερα, οι άδειες που εκδόθηκαν για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων εξαπλασιάστηκε από το 2000, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο το 2009 χορηγήθηκαν 31 άδειες για υδροηλεκτρικά έργα σε ποτάμια.
Η στροφή στην υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί συνιστώσα της γενικότερης προσπάθειας για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δίνει κίνητρα σε οικογένειες και επιχειρήσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί περίπου 400 υδροηλεκτρικά έργα στην Αγγλία και την Ουαλία, ωστόσο το 2020 αναμένεται να έχουν φτάσει τα 1.200.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν είναι όλες οι περιοχές κατάλληλες για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων και φραγμάτων, καθώς υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για τα ψάρια, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον γενικότερα.
Ωστόσο η σωστή και προσεκτική επιλογή των περιοχών σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στα ψάρια να κολυμπούν κανονικά στο νερό χωρίς να ανακόπτεται η πορεία τους, καθιστά τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αρκετά αποδοτικούς και χωρίς μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, η WWF επισημαίνει ότι «η κατασκευή σταθμών παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποτελέσει τεράστια παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και όχληση για τα είδη χλωρίδα και πανίδας που ζουν στη γύρω περιοχή, ενώ τα έργα αυτά ενέχουν επίσης σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους».
Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της η περιβαλλοντική ΜΚΟ ξεκαθαρίζει ότι οι υπάρχοντες σταθμοί υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να καταστούν αποδοτικότεροι έπειτα από βελτιώσεις, ενώ κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Φράγματα (World Commission on Dams).
Πηγή Guardian, WWF
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου