Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Κόλπος Μεξικού: «πάγο» στην εξόρυξη πετρελαίου βάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» την άντληση πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Κεν Σάλασαρ, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέο σαφέστερο πλαίσιο για το «πάγωμα» άντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού.

Η δήλωση του Σάλασαρ έγινε με αφορμή την απόφαση περιφερειακού δικαστή να εμποδίσει την επιβολή του εξαμηνιαίου μορατόριουμ, που είχε ανακοινώσει ο Μπάρακ Ομπάμα τον Μάιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις καθημερινά, καθώς το πετρέλαιο διαρρέει από το κοίτασμα της BP, ότι χρειάζεται παύση της άντλησης από μεγάλα βάθη. Αυτές οι αποδείξεις συσσωρεύονται καθώς η BP συνεχίζει να μην είναι ικανή να σταματήσει την διαρροή.

Επίσης αποδείξεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται για το ότι η βιομηχανία πρέπει να υψώσει τον πήχη όσον αφορά την πρόληψη των διαρροών, τον περιορισμό τους, και το σχεδιασμό αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πριν συνεχιστεί η άντληση πετρελαίου από μεγάλα βάθη.

Βάσει αυτών των συνεχώς μεγεθυνόμενων αποδείξεων, θα εκδώσω μια νέα εντολή τις επόμενες ημέρες που θα εξαλείψει κάθε αμφιβολία ότι το μορατόριουμ είναι απαραίτητο, πρέπον, και εντός της δικαιοδοσίας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου