Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ -ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΑΣ

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες είναι εξαιρετικά ενεργοβόροι. Κατά μέσο όρο ευθύνονται για την έκλυση 1.400 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ αυξάνουν το λογαριασμό του ρεύματος κατά περίπου 150 ευρώ. Άλλαξε λοιπόν το συντομότερο τον ηλεκτρικό σου θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.

(1) Κάνε ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο. Μην αφήνεις το νερό να τρέχει όσο σαπουνίζεσαι. Εγκατέστησε ειδικά ‘ακουστικά’ του ντους που εξοικονομούν νερό και ενέργεια.

(2) Εγκατέστησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Στην Ελλάδα ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 1,5 - 2 m2 / άτομο, επαρκεί για να ζεστάνει το νερό που χρειαζόμαστε για μπάνιο και πλύσιμο (ρούχων και πιάτων). (Συνολική μείωση CO2 κατά 1,4 εκατ. τόνους ετησίως).

(3) Μείωσε την κατανάλωση στο πλύσιμο των ρούχων. Αν χαμηλώσεις τη θερμοκρασία πλύσης στους 30˚C και δεν κάνεις πρόπλυση, θα μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας του πλυντηρίου ρούχων κατά 80%, ενώ τα ρούχα θα βγουν πεντακάθαρα. Φυσικά δεν πλένουμε παρά μόνο με τον κάδο του πλυντηρίου γεμάτο.

(4) Άσε τον ήλιο να στεγνώσει τα ρούχα σου. Τα στεγνωτήρια ρούχων έχουν τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Μία τετραμελής οικογένεια που δε χρησιμοποιεί στεγνωτήριο ρούχων, αποσοβεί την έκλυση 500 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κα εξοικονομεί περίπου €50 από το λογαριασμό του ρεύματος ετησίως.

(5) Απόφυγε τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες (ξυριστικές μηχανές, οδοντόβουρτσες κα), καθώς καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τις απευθείας επαναφορτιζόμενες. Βγάλε το φορτιστή από την πρίζα όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου