Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

H Angela Merkel πιέζει τις ΗΠΑ για τη κλιματική αλλαγή


Η Γερμανίδα καγκελάριοςAngela Merkel, αναμένεται να φτάσει αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ και να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδροBarack Obama, πριν από την ομιλία της στο Κογκρέσο.

Πρόκειται για το πρώτο της ταξίδι στην Ουάσινγκτον, μετά την επανεκλογή της το Σεπτέμβριο.

Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Αμερικανός πρόεδρος, θα είναι η κλιματική αλλαγή και η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά την επίσκεψη του Cornard Adenauer, το 1957, που γερμανός ηγέτης θα εκφωνήσει λόγο στο Κογκρέσο.

Η Merkel ελπίζει ότι οι ηγέτες των χωρών που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο, θα καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή.

Τα μέλη της Γερουσίας θα αρχίσουν να επεξεργάζονται ένα νομοσχέδιο, που αφορά τα ποσοστά της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που θα πρέπει να επιβληθούν στις αμερικάνικες επιχειρήσεις.

Είναι αμφίβολο όμως, αν θα είναι έτοιμο για υπογραφή μέχρι το Δεκέμβριο, από τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις επίσημων αξιωματούχων.

Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη θέση από τις ΗΠΑ στη Κοπεγχάγη, δήλωσε ο Yvo de Boer, επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Εν τω μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει η προπαρασκευαστική σύνοδος του ΟΗΕ στη Βαρκελώνη, όπου είναι ο τελευταίος σταθμός πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Στη εν λόγω σύνοδο που άρχισε χθες 2 Νοεμβρίου, ασκήθηκε από τους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν, έντονη πίεση απέναντι στις ΗΠΑ, να θέσουν ένα στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου