Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ενεργειακά αυτόνομα τα νησιά της Ελλάδας

Το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στοχεύει στην υλοποίηση ενός σχεδίου ενεργειακής αυτονομίας των νησιών της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Στόχος είναι τα νησιά να είναι ένας πράσινος δίαυλοςΑνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου κάποια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα τροφοδοτούν το ένα το άλλο», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι Κυκλάδες, καθώς υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τη διασύνδεση των νησιών. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόθεση μας για το κλείσιμο των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καταναλώθηκαν το2008 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 864,000 τόνοι μαζούτ και 441,500χιλιόλιτρα ντίζελ.

Εκτιμάται, ότι το πόσο που δόθηκε για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά, είναι σχεδόν ίσο με το ποσό που δαπανήθηκε για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση της υπόλοιπης χώρας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν ειδικοί, με το λιγνίτη παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ ότι με μαζούτ και πετρέλαιο.

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο- που θα καλύπτει όλο το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, το δικό μου όραμα δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως η ΔΕΗ πρέπει να δώσει το σήμα ότι μπαίνει δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», δήλωσε η κ. Τίνα Μπιρπίλη.

Όσον αφορά το θέμα με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η υπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα είναι δύσκολη περιοχή στον εν λόγω τομέα, εξαιτίας της γεωγραφίας του βυθού της.

Το εν λόγω θέμα όμως θα επανεξεταστεί από την αρχή, καθώς έχουν εντοπιστεί περιοχές στον Έβρο και την Πελοπόννησο που ενδείκνυνται για την κατασκευή τέτοιων πάρκων.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί αιτήσεις για τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος πάνω από 2.200 ΜW. Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς και κατοίκους.

«Θα ήταν σωστό να υπήρχε ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινούσε με τη συμμετοχή του κράτους. Και ξέρετε πόσες χιλιάδες βραχονησίδες υπάρχουν στο Αιγαίο που θα μπορούσαμε να τις εκμεταλλευτούμε; Ωστόσο, το κομβικό σημείο είναι το θέμα των δικτύων και γι΄ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλο ρόλο στη ΔΕΗ», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Όσον αφορά το μοναδικό αιολικό πάρκο σε βραχονησίδα, που έχει προχωρήσει στη νησίδα Σαν Τζώρτζη ισχύος 70 ΜW, παρατήθηκαν καθυστερήσεις 18 μηνών στην απάντηση των αρμοδίων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Ένα από τα πρώτα έργα που θα υπογραφούν από του υπουργείο Περιβάλλοντος, έιναι η έναρξη του έργου για το υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο θα ενώνει την Εύβοια με την Νέα Μάκρη και θα δώσει ώθηση στις ΑΠΕ.

«Αυτό θα απεγκλωβίσει αμέσως ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στην Εύβοια, που είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», πρόσθεσε η υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου