Νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ θα παρουσιαστεί έως τα τέλη του έτους, ανέφερε η Τίνα Μπιρμπίλη
Αθήνα
Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή προσπάθεια κατά της παγκόσμιας θέρμανσης λέγοντας «όχι» στο λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια και προωθώντας νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και νέο σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος.
Μιλώντας την Τρίτη στο 14ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Τίνα Μπιρμπίλη υπενθύμισε το λεγόμενο στόχο «20-20-20» της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι το 2020 οι εκπομπές πρέπει να έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%, η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάσει το 20%, και το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο να αυξηθεί στο 20%.
Η υπουργός επανέλανε «την προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν θα ενταχθεί το καύσιμο του λιθάνθρακα και η πυρηνική ενέργεια».
»Η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, τουλάχιστον με κατοχή του 51%. Θα διατηρήσει και αναβαθμίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στις νέες συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Το Αιγαίο και η Μακεδονία θα γίνουν ο ενεργειακός δίαυλος πράσινης ενέργειας από τη Μεσόγειο στο Βορρά και θα διασυνδεθούν με τα μεγάλα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα».
»Η σημασία των ΑΠΕ στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας έχει ήδη σηματοδοτηθεί από την προεκλογική μας εξαγγελία να αυξήσουμε τη συμμετοχή τους από 18%, που είναι η συμβατική δέσμευση της χώρας, στο 20%. Σήμερα βρισκόμαστε μόλις στο 6,7%. Δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε στιγμή, αν θέλουμε μέχρι το 2020 να πετύχουμε το φιλόδοξο αυτό στόχο».
Η κ. Μπιρμπίλη προανήγγειλε ότι έως τα τέλη του έτους θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ.
Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών «απαιτεί και τη βελτίωση του δικτύου του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει την ενέργεια που θα παραχθεί. Πρώτο δείγμα γραφής αποτελεί η υπογραφή της τροπολογίας του κώδικα ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του υποθαλάσσιου καλωδίου Νέας Μάκρης - Πολυπόταμου, αλλά και η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη διασύνδεση των Κυκλάδων».
»Προτεραιότητά μας επίσης είναι και το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων για άδειες παραγωγής ΑΠΕ που αφορούν πάνω από 7.000 MW, ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση το γρηγορότερο δυνατό. Προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ επιβάλλεται και η αύξηση της ευελιξίας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής «με νέες, καθαρές και ευέλικτες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενσωμάτωση τεχνικών πρόβλεψης και διαχείρισης της παραγωγής ΑΠΕ και κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, όπως συστήματα αντλισιοταμίευσης».
Το σχέδιο όχι μόνο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε η Τίνα Μπιρμπίλη.Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, η υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε έναν «εύχρηστο και άμεσα εφαρμόσιμο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων», ο οποίος «θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την απλή, ουσιαστική, γρήγορη και μη δαπανηρή επιθεώρηση κτιρίων ξεκινώντας από το δημόσιο τομέα».
Και αυτό το σχέδιο θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, είπε η κ. Μπιρμπίλη
Στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ανέφερε, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου