Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Βρέθηκαν βαρέα μέταλλα στο βρόχινο νερό

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στο βρόχινο νερό της Αττικής, δήλωσε ο Θ. Γκοντελίτσας λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ο λέκτορας Ορυκτολογίας και Ορυκτοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Γκοντελίτσας, στις 6Σεπτεμβρίου, μάζεψε βρόχινο νερό από διάφορες περιοχές της Αθήνας, με ειδικούς δειγματοσυλλέκτες.

Είχαν περάσει μόλις 10 ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και ήταν η πρώτη βροχή που έπεφτε.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Παναγιώτης Νάστος, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνώριζαν ότι οι στάχτες από τα καμένα θα παρέμεναν στην ατμόσφαιρα, εκτός και αν έβρεχε.

Το νερό παρέσυρε στο έδαφος τα μικροσωματίδια μαζί με το χημικό φορτίο που μετέφεραν.

«Αμέσως μόλις γέμισαν τα δοχεία με το νερό της βροχής, τα μεταφέραμε στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου και κάναμε μια πρώτη αναγνώριση με τη μέθοδο της περίθλασης ακτίνων Χ. Με τον τρόπο αυτό θα παίρναμε μια εικόνα από τα υλικά σωμάτια που περιελάμβανε το νερό της βροχής, όπως είναι τα ορυκτά κράματα μετάλλων», εξήγησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Θανάσης Γκοντελίτσας.

Το κάθε δοχείο είχε ένα φίλτρο. Με το που έπεφτε το νερό, γινόταν διήθηση και στο φίλτρο παγιδεύονταν τα σωματίδια που μετέφερε μαζί του από τα βροχοφόρα σύννεφα σε ύψος μεγαλύτερο από 3 χιλιόμετρα.

Το πρώτο καμπανάκι για τους ειδικούς σήμανε όταν η περίθλαση με τις ακτίνες Χ έδειξε ότι τα φίλτρα ήταν γεμάτα με απομεινάρια καύσης, όπως ορυκτά του πυριτίου, που είχαν τη μορφή κόκκινων κόκκων, σαν σφουγγάρια, και μέγεθος που δεν ξεπερνούσε τα 30-40 χιλιοστά του χιλιοστού. Αυτό που έλειπε όμως ήταν τα συνήθη γεωλογικά ορυκτά που περιλαμβάνει η νεφελώδης ατμόσφαιρα της πόλης.

Μετά οι ειδικοί έβαλαν τα φίλτρα στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να δουν τη χημική τους σύσταση. Τότε διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα ήταν γεμάτα από σωματίδια που προέρχονταν από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το νερό της βροχής ήταν γεμάτο από βαρέα μέταλλα.

Ανιχνεύθηκαν επιμήκη σωματίδια από σίδηρο, κράματα από ψευδάργυρο και νικέλιο, αντιμόνιο και βισμούθιο, τα οποία είναι τοξικά βαρέα μέταλλα.

Το αντιμόνιο, το βισμούθιο και το νικέλιο δεν προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων ούτε από το ρυπογόνο φορτίου που μεταφέρει συχνά η σκόνη της Σαχάρας.

Ο κ. Θανάσης Γκοντελίτσας, επισήμανε ότι τα εν λόγω μέταλλα, ίσως προέρχονται από καύσεις λαμαρινών, από μεταλλικά αντικείμενα βιομηχανικής προελεύσεις και από κάθε λογής απόβλητα ή σκουπίδια, τα οποία πετάγονταν στα βουνά που κάηκαν.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Νάστος, δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενο με την πρώτη βροχή, ο όγκος των μικροσωματιδίων να έπεφτε στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου