Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Η BP συρρικνώνεται και επιστρέφει στο πετρέλαιο…

Η ΒΡ έκλεισε τα κεντρικά γραφεία της εναλλακτικής ενέργειας στο Λονδίνο, δέχτηκε την παραίτηση της προϊστάμενου της καθαρής ενέργειας και πρόκειται να επιβάλλει περικοπές στον προϋπολογισμό της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι περικοπές θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια λίρες, ενώ η εταιρεία αποφάσισε να στραφεί και πάλι στην αγορά πετρελαίου.
Ο Tony Howard, ανώτερο στέλεχος της ΒΡ, δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της ότι θα συνεχίσει να εξερευνεί νέες πηγές ενέργειας.
Η ΒΡ Εναλλακτική Ενέργεια απέκτησε τα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο πριν δύο χρόνια, όταν η διευθύντρια Viviene Cox ήταν υπεύθυνη για ένα μικρό τμήμα 80 ατόμων που επικεντρώνονταν στην ηλιακή και στην αιολική ενέργεια.
Οι τεράστιες περικοπές που έγιναν στον προϋπολογισμό της εναλλακτικής ενέργειας (από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι μεταξύ 500 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος), οδήγησαν στην εν λόγω κίνηση, αν και τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2015.
Η ΒΡ Εναλλακτική Ενέργεια θα μεταφερθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ΒΡ.
Η μετακόμιση της εν λόγω εταιρείας στην κεντρική εταιρική έδρα της ΒΡ στοχεύει εν μέρει στη μείωση των εξόδων.
Η ΒΡ έχει «παγώσει» τα σχέδια της για την ένταξή της στη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία και μετέφερε όλες τις δραστηριότητες της στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να κερδίσει φοροαπαλλαγές και να έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε γη.
Τον Απρίλιο η εταιρεία έκλεισε μια σειρά από εγκαταστάσεις κατασκευής ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία και στις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια 620 θέσεων εργασίας. Ο Hayward ρωτήθηκε δημοσίως αν η ηλιακή ενέργεια θα γίνει ποτέ ανταγωνιστική των ορυκτών καυσίμων, κάτι που αντιτίθεται στις αντιλήψεις που επικρατούν για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας…
Η ΒΡ κέρδισε την ιστορική διαπραγμάτευση για το ιρακινό πετρέλαιο μετά από μια εξαντλητική διαδικασία προσφοράς που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.
Η ΒΡ και η κινέζικη εταιρεία που συνεργάζεται CNPC, απέκτησαν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών ιρακινής κρατικής επιχείρησης ώστε να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή Rumaila στο νότιο Ιράκ, τη μεγαλύτερη από τις έξι περιοχές της χώρας που διαθέτουν πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου