Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Βραβείο για Πρέσπες

Tην τρίτη σημαντική της διάκριση έλαβε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών για την περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής των Πρεσπών. Η ΕΕ ξεχώρησε τις Πρέσπες σε ένα από τα πέντε καλύτερα περιβαλλοντικά προγράμματα για την προστασία των σπάνιων πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στον σημαντικό βιότοπο.
Τα τελευταία χρόνια η περιοχή παρουσιάζει τριπλασιασμό της έκτασης των λιβαδιών στα οποία φωλιάζουν τα πτηνά, αύξηση στα είδη ψαριών και στους υδρόβιους οργανισμούς ενώ αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η Πρέσπα για τους φυσιολάτρες και τους επιστήμονες ήταν γνωστή από τις αρχές τις δεκαετίας του ‘70. Τότε ξεκίνησε να λειτουργεί και ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών. Το πρώτο όμως ουσιαστικό δίχτυ προστασίας μπήκε στις αρχές του 1990, οπότε ιδρύθηκε και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ).

Την πρωτοβουλία ίδρυσης της ΕΠΠ ανέλαβαν οι Φίλοι των Πρεσπών και το WWF International. Η απόφαση της ένωσης των δυνάμεων των οργανώσεων αυτών για τη δημιουργία της ΕΠΠ έγινε με αποκλειστικό στόχο να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην προστασία της Πρέσπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου