Η στάθμη των θαλασσών της Γης θα αυξηθεί συνολικά κατά 7 έως 87 εκατοστά μέσα στον 21ό αιώνα λόγω της υπερθέρμανσης και της κλιματικής μεταβολής, με βάση την υπόθεση ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ως το 2100 θα αυξηθεί κατά 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης ερευνητών, υπό τον Μαρκ Σίνταλ του πανεπιστημίου Μπρίστολ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από απολιθωμένα κοράλλια και μετρήσεις βάθους από τους πάγους των πόλων, για να δημιουργήσει ένα μοντέλο των διακυμάνσεων της στάθμης των ωκεανών κατά τα τελευταία 22.000 χρόνια.
Η μελέτη ουσιαστικά φθάνει σε ανάλογα πορίσματα με τα επίσημα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που σε έκθεσή της το 2007 εκτίμησε ότι οι ωκεανοί θα υψωθούν κατά 18 - 59 εκατοστά ως το 2100.
Η νέα έρευνα αρνείται ως μη ρεαλιστικά άλλα "καταστροφολογικά" σενάρια ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί κατά αρκετά μέτρα. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι ακόμα και αυτή η σχετικά ήπια προβλεπόμενη άνοδος των υδάτων είναι αρκετή για να απειλήσει τις χαμηλού υψομέτρου χώρες και τα δέλτα των ποταμών, όπου ζουν πολλοί άνθρωποι, ειδικά αν, όπως τονίζεται, επαληθευτεί το άνω όριο (87 εκατοστά) του σεναρίου.
Το τι θα συμβεί τελικά, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα, από το πόσα δηλαδή "αέρια του θερμοκηπίου" (κυρίως διοξείδιο του άνθρακα) απελευθερωθούν στο μεταξύ στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
"Το γεγονός ότι ο αριθμός που εκτιμά η μελέτη μας, είναι μικρότερος από άλλους αριθμούς, δεν σημαίνει ότι δεν προβλέπει μια δυνητικά πολύ σημαντική αύξηση του επιπέδου των θαλασσών", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας. "Πενήντα εκατοστά ανόδου θα ήσαν πολύ-πολύ επικίνδυνα για το Μπαγκλαντές και για όλες τις χαμηλές περιοχές. Άλλωστε, 50 εκατοστά είναι ο μέσος παγκόσμιος όρος. Σε τοπικό επίπεδο, η θάλασσα μπορεί να ανέβει ένα μέτρο, ίσως και παραπάνω".
Ο Σίνταλ εκτίμησε ότι στο μέλλον οι καταστροφικές πλημμύρες θα γίνουν συχνότερα φαινόμενα διεθνώς. Όπως είπε, αν στο παρελθόν τέτοιες πλημμύρες συνέβαιναν κάθε 100 χρόνια, μελλοντικά θα γίνονται κάθε δέκα χρόνια. Τόνισε επίσης ότι μετά τον 21ό αιώνα, το επίπεδο των θαλασσών θα ανέβει κι άλλο, συνεπώς η κατάσταση στον 22ό αιώνα αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη από τον 21ό αι.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει έντονα ως υπερβολικά "συντηρητικές" τις εκτιμήσεις του 2007 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Ο γεωεπιστήμονας Πολ Μπλανσόν, για παράδειγμα, του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού, έχει ισχυριστεί ότι στο μακρινό παρελθόν οι θάλασσες ανέβηκαν κατά τρία μέτρα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν απέκλεισε να συμβεί κάτι ανάλογο τα επόμενα 100 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου