Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

«Βομβάρδισαν» με χημικά την Μακρινίτσα

«Βομβάρδισαν» με χημικά την ΜακρινίτσαΕνα χρόνο γνώριζε η στρατιωτική ηγεσία της Ελληνικής Αεροπορίας για τη ρύπανση που είχαν προκαλέσει τα πετρελαϊκά κατάλοιπα της Μονάδας RADAR Πηλίου, αλλά κανείς δεν είχε την ευαισθησία να ψάξει το θέμα για να διαπιστώσει τις πραγματικές του διαστάσεις.

Τα αποτελέσματα ήταν η επικίνδυνη επέκταση της ρύπανσης και η δημιουργία ενός βόθρου χημικών αποβλήτων ο οποίος έβγαλε νοκ άουτ το πόσιμο νερό της Κοινότητας Μακρινίτσας.

Εδώ και ένα μήνα, οι κάτοικοι πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό μέχρι να γίνει η απορρύπανση της περιοχής, ενώ για την υπόθεση η Εισαγγελία πρωτοδικών Βόλου διέταξε Προκαταρκτικη Εξέταση με αφορμή τα αντικρουόμενα ευρήματα που παρουσιάζουν οι μετρήσεις του νερού μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών φορέων. Η προκαταρκτική εξέταση αφορά τη περιοχή της Μακρινίτσας και τους Δήμους Αγχιαλου και Αθετών.

Πάνω από 2 στρέμματα φυσικής βλάστησης καλύπτει η περιβαλλοντική ζημιά γύρω από τον οχετό όπου καταλήγουν τα κοινά απόβλητα της Μοίρας, πολύ κοντά στην πηγή «Βλαχογιάννη», από την οποία υδροδοτείται η Μακρινίτσα.

Οι έρευνες της Νομαρχίας Μαγνησίας και της στρατιωτικής ηγεσίας, που έχει ξεκινήσει ΕΔΕ, κατέδειξαν ότι το πρόβλημα ήταν σε γνώση της 9ης Μοίρας, η οποία από πέρσι είχε προχωρήσει στη δημιουργία δεξαμενής αποθήκευσης των πετρελαϊκών λυμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», στη δεξαμενή αυτή καταλήγουν τα απόβλητα όταν μπαίνει σε εφαρμογή η λειτουργία της γεννήτριας, εφόσον διακόπτεται η παροχή ρεύματος.

Στον βόθρο των κοινών αποβλήτων…

Για άγνωστους όμως λόγους τα στραγγίσματα της δεξαμενής κατέληγαν στο βόθρο κοινών αποβλήτων με αποτέλεσμα το χημικό βομβαρδισμό του περιβάλλοντος, ο οποίος ευθύνεται και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου παρέσυραν φύλλα και μολυσμένο χώμα κοντά στην πηγή και αυτό ήταν η αρχή για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

Η ανυπαρξία περιβαλλοντικών ελέγχων στη στρατιωτική βάση της Ελληνικής Αεροπορίας για λόγους εθνικής ασφάλειας επέτεινε το πρόβλημα, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί έγκαιρα κατά τη διάρκεια δειγματοληψιών και αυτοψιών της Νομαρχίας.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και με απρόβλεπτες συνέπειες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πολιτεία και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που αγνόησαν ένα τόσο σημαντικό για τη δημόσια υγεία θέμα.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας έχει ήδη μοιράσει 12.000 φιάλες εμφιαλωμένου νερού στην Κοινότητα Μακρινίτσας και έπεται συνέχεια από τη στιγμή που το νερό κρίνεται εντελώς ακατάλληλο για πόση.

Να σφραγιστεί

Η Νομαρχία έχει προτείνει να σφραγιστεί και να αχρηστευτεί ο βόθρος στον οποίο κατέληγαν τα καμένα λάδια και παλιά πετρέλαια και να εκπονηθεί ειδική μελέτη εξυγίανσης και απορρύπανσης της περιοχής από το ΙΓΜΕ με σκοπό αυτή να ερευνηθεί γεωλογικά.

Για το θέμα κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου