Η ποικιλία μεγέθους και σχημάτων που έχουν οι σταγόνες της βροχής ανέκαθεν αποτελούσε ένα μυστήριο για τους φυσικούς. Τώρα, για πρώτη φορά, Γάλλοι ερευνητές, βιντεοσκοπώντας με κάμερες υψηλής ταχύτητας (λήψη 1.000 εικόνων ανά δευτερόλεπτο!) μια σταγόνα την ώρα που έπεφτε, κατάφεραν να "ξεκλειδώσουν" τα μυστικά της και να εξηγήσουν γιατί παράγεται όλη αυτή η ποικιλομορφία - που πιθανότατα δεν συνειδητοποιούμε, καθώς τρέχουμε να προφυλαχτούμε την ώρα της βροχής!
Το 1904, για πρώτη φορά, οι φυσικοί ανακάλυψαν ότι οι σταγόνες έχουν πολλά διαφορετικά σχήματα. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν -και οι μαθητές διδάσκονταν στα σχολεία- ότι καθώς πέφτουν από τα σύννεφα προς τη γη, οι σταγόνες συγκρούονται μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται σταγόνες κάθε είδους σχήματος και μεγέθους. Όμως οι Γάλλοι επιστήμονες, κινηματογραφώντας και μελετώντας την πτώση μιας μεμονωμένης σταγόνας διαμέτρου περίπου έξι χιλιοστών, διαπίστωσαν ότι κάτι άλλο συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Όπως είπαν, αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, σπάνια οι σταγόνες συγκρούονται μεταξύ τους όταν πέφτουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αρχικά μέσα στα σύννεφα, αλλά όχι όταν πια αρχίσει να βρέχει. Το πιθανότερο είναι ότι οι σταγόνες της βροχής θα φτάσουν στο έδαφος, χωρίς να έχουν έρθει καν σε επαφή με άλλες σταγόνες.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, καθώς μια σταγόνα πέφτει, η αντίσταση του αέρα που συναντά, την αναγκάζει να παραμορφωθεί (εξ ου και τα διαφορετικά σχήματα) και τελικά να διασπαστεί σε επιμέρους μικρότερα κομμάτια. Συνήθως μια μεγάλη σφαιρική σταγόνα βαθμιαία γίνεται όλο και πιο πεπλατυσμένη και λεπτή, ώσπου σπάει σε μικρότερες σταγόνες, μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα εν ριπή οφθαλμού, μέσα σε μόλις έξι εκατοστά του δευτερολέπτου. Αυτό εξηγεί γιατί σπάνια στο έδαφος φθάνουν πραγματικά μεγάλες σταγόνες.
Η ανακάλυψη, που έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον φυσικό Εμανουέλ Βιλερμό του πανεπιστημίου της Μασσαλίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Nature Physics", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.
Άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ Έντουαν Ο'Κόνορ από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, ο οποίος ειδικεύεται στην μελέτη των σύννεφων, σχολίασε ότι η γαλλική μελέτη, αν και διαφωτιστική, περιγράφει κάτι που συμβαίνει κυρίως όταν βρέχει δυνατά οπότε οι σταγόνες είναι χοντρές και βαριές, αλλά όχι όταν υπάρχει ψιλόβροχο, οπότε οι σταγόνες είναι ελαφριές και μικρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου