Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΔΕΗ: κατατίθενται οι προσφορές για την «Πτολεμαΐδα 5»

Μετά από εννέα συνεχείς μεταθέσεις της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»της ΔΕΗ, φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος στο σήριαλ του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουenergypress.gr, στις 28 Ιουνίου η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά και θα κατατεθούν τελικά δύο αξιόπιστες προσφορές.

Πιο συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν εκφράσει δύο κοινοπραξίες, σε κάθε μια από τις οποίες συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως κατασκευαστές λεβητών.

Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν η γαλλική Alstom, η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου και η Προμηθέας του Ομίλου Κοπελούζου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και προ δεκαετίας στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα .

Στο δεύτερο σχήμα συμμετέχουν ο όμιλος της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ με την γερμανική Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi.

Η ΔΕΗ θεωρούσε απαραίτητο να έχει τουλάχιστον δύο προσφορές για το έργο και αυτό την έκανε να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

Τα θέματα που ετίθεντο στις διαβουλεύσεις ήταν πολλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η πιθανή ικανοποίηση των αιτημάτων της μιας κοινοπραξίας, οδηγούσε σε απόσυρση της άλλης και αντίστροφα.

Αυτός ήταν ο λόγος που είχε μετατεθεί 9 φορές η προσθεσμία για την κατάθεση των προσφορών.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά τα αιτήματα τροποποιήσεων που τέθηκαν από τις δύο πλευρές, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή των όρων της προκήρυξης, παρά μόνον σε μικρού βεληνεκούς τροποποιήσεις, κυρίως σε ότι αφορά χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, προκαταβολές κ.λπ., τις οποίες είχαν ζητήσει και οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

Με την κατάθεση των προσφορών δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα έργο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου