Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Βρετανός Γραμματέας για την Κλιματική Αλλαγή, Εντ Μίλιμπαντ ότι έθεσε «υπό ομηρία» τις διαπραγματεύσεις στη Κοπεγχάγη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Το Πεκίνο απάντησε ότι τέτοιες αιτιάσεις αποτελούν «σχέδιο για να διασπαρθεί διχόνοια μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών».
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών, Τζιάνγκ Γου άσκησε έντονη κριτική για το άρθρο του Βρετανού υπουργού στην εφημερίδα Guardian.
Ο κ. Μίλιμπαντ κατηγόρησε τη Κίνα, Κίνα, το Σουδάν, τη Βολιβία και άλλες αριστερές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ότι υπονόμευσαν τις διαπραγματεύσεις για το Κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί μια δεσμευτική συμφωνία.
Στο άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Βρετανία δεν θα επιτρέψει στις εν λόγω χώρες, που αντιτίθενται στην επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, να παρεμποδίσουν την παγκόσμια πρόοδο.
Η κινέζα αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε ονομαστικώς στον κ. Μίλιμπαντ, αλλά ο τόνος των επικρίσεών της δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος είναι ο αποδέκτης.
«Οι δηλώσεις από ορισμένους βρετανούς πολιτικούς αποτελούν ένα σαφές πολιτικό σχέδιο. Στόχος τους είναι να αποσείσουν από επάνω τους τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβουν απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες και να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των αναπτυσσομένων κρατών. Το σχέδιο αυτό δεν θα πετύχει τίποτε» τόνισε η ίδια.
Επίσης, συνέστησε στον βρετανό υπουργό και σε όσους συμφωνούν με τις θέσεις του «να διορθώσουν τα λάθη τους, να εκπληρώσουν με εντιμότητα τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον αναπτυσσόμενο κόσμο και να παραμείνουν μακριά από δραστηριότητες που εμποδίζουν τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».
Τέτοιου είδους επικρίσεις δεν αναμένεται να διαταράξουν σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για τη μετατροπή της συμφωνίας της Κοπεγχάγης σε ένα δεσμευτικό σύμφωνο για το κλίμα, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2010 στην Πόλη του Μεξικού.
Δείχνουν όμως τη δυσπιστία που κυριαρχεί ανάμεσα στην Κίνα και τις πλούσιες χώρες, η οποία μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί η συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου