Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Παραμονή πρωτοχρονιάς! Προετοιμασίες για το βράδυ, ψώνια τελευταίας στιγμής, ελπίδες και σχέδια για τη νέα χρονιά, ψυχολογικά πιεσμένοι από πολλές προσδοκίες ...

Τέλος στην ημιαργία της 31ης Δεκεμβρίου για αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους βάζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να εργαστούν δύο ώρες παραπάνω (δηλαδή μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, και όχι μέχρι τη 1.00 όπως συνηθιζόταν) οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπηρεσίες οι οποίες έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία διαδικασιών αρμοδιότητάς τους την τελευταία ημέρα του έτους. Δηλαδή, οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τις πληρωμές (π.χ. εφορίες), την υποβολή αιτήσεων και την υποβολή δικαιολογητικών (π.χ. υπηρεσίες που ασχολούνται με οικοδομικές άδειες, όπως η πολεοδομία, ή με τα τέλη κυκλοφορίας και την παράδοση πινακίδων).

Εορταστικό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ θα παραμείνουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της τελευταία στιγμής σήμερα Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 6.00 το απόγευμα. Από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα θα παραμείνει ανοιχτή και η Βαρβάκειος Αγορά, ενώ με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, έχει καταργηθεί η ημιαργία της παραμονής Πρωτοχρονιάς για αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, που θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή, Πρωτοχρονιά αλλά και όλο το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιανουαρίου, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά (για να αναπληρωθεί η εργάσιμη μέρα της Κυριακής πριν τα Χριστούγεννα), ενώ από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου παύει το συνεχές εορταστικό ωράριο και επανέρχεται το χειμερινό.

Όσο για τα αρτοποιεία, θα παραμείνουν ανοιχτά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου. Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές δεν είναι απαραίτητο να προμηθευτούν ψωμί για τέσσερις ημέρες αλλά για δύο. Οι φούρνοι θα ανοίξουν και την Πρωτοχρονιά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι, αλλά μόνο για ψήσιμο φαγητών.

Αυτές τις μέρες όμως θα υπάρχουν και αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα να υποδεχθούν τον καινούργιο χρόνο κοντά στις οικογένειές τους. Έτσι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάςτα τελευταία δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά προς Κηφισιά στις 10.15 το βράδυ και από την Ομόνοια προς Κηφισιά στις 10.34, ενώ από την Κηφισιά προς τον Πειραιά στις 10.15 και από την Ομόνοια προς Πειραιά στις 10.47. Οι τελευταίοι συρμοί από Πειραιά και Κηφισιά προς Ομόνοια θα αναχωρήσουν στις 10:30.

Επιπλέον, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα αποσυρθούν μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή περίπου στις 10.30 ενώνωρίτερα από το συνηθισμένο θα σταματήσει τη λειτουργία του και το μετρό. Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν σήμερα από τον Αγιο Δημήτριο, τον Αγιο Αντώνιο και το Αιγάλεω στις 10.47, ενώ ο τελευταίος συρμός στη γραμμή Δουκίσσης Πλακεντίας – Αιγάλεω θα αναχωρήσει στις 10.37. Ο τελευταίος συρμό από Αιγάλεω για Αεροδρόμιο θα αναχωρήσει στις 21.27 και ο τελευταίος από Αεροδρόμιο για Αιγάλεω στις 22.05.

Στο τραμ, τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από το Ασκληπιείο Βούλας για το ΣΕΦ στις 22.03, από το ΣΕΦ για το Ασκληπιείο Βούλας στις 22.31, από το ΣΕΦ για το Σύνταγμα στις 21.48, από το Σύνταγμα για το ΣΕΦ στις 2217, από το Ασκληπιείο Βούλας για το Σύνταγμα στις 21.21, από το Σύνταγμα για το Ασκληπιείο Βούλας στις 21.40 και από το Σύνταγμα για την 2η Αγίου Κοσμά στις 22.42. Την Πρωτοχρονιά, τα δρομολόγια του τραμ θα πραγματοποιούνται καθ\' όλη τη διάρκεια της ημέρας ανά 25 λεπτά και στα κοινά σημεία των διαδρομών θα διέρχεται όχημα ανά 12 λεπτά.

Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια.

Στα Κρόνια, εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρεύονταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίττες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι, ήταν ο τυχερός της παρέας...

Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη βασιλόπιτα.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ συνταγές

Ότι η εορταστική ατμόσφαιρα ενισχύει την μελαγχολία είναι γνωστό. Σημασία έχει να καταφέρουμε να απομακρύνουμε το αρνητικό αυτό συναίσθημα και να περάσουμε καλά.

Μερικές απλές συμβουλές για να φτιάξει η διάθεση μας:

Μην μένετε σπίτι! Ακόμα και αν είστε ή νιώθετε μόνοι βγείτε μια βόλτα στα μαγαζιά και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας.

Παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας και συνειδητοποιείστε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από σας. Το ότι χαμογελούν δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προβλήματα. Απλά είναι πιο αισιόδοξοι.

Βάλτε μικρούς και εφικτούς στόχους και προσπαθήστε να τους πραγματοποιήσετε.

Επίσης, αν δεν έχετε προτάσεις για έξοδο μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Πάρτε την απόφαση να τηλεφωνήσετε εσείς σε γνωστούς και φίλους και να τους προτείνετε κάτι.

Τέλος, αποδράστε! Μια καλή λύση είναι ένα ταξίδι. Θα καταφέρετε να αλλάξετε παραστάσεις και να ξεχαστείτε.

Αν τίποτα από αυτά δεν «πιάσει», θυμηθείτε ότι μπαίνει ο καινούργιος χρόνος και κάντε μια ευχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου