Βαθιά είναι η απογοήτευση από την έκβαση της Συνόδου της Κοπεγχάγης, αφού ο πλανήτης για να σωθεί χρειαζόταν μια δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Βασικός στόχος ήταν να ληφθούν δραστικά μέτρα για να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων ήταν ουσιαστικά μια απλή διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.
Στο εν λόγω κείμενο, δεν συμπεριλαμβάνονταν δεσμευτικά όρια για καμία χώρα, σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Όσον αφορά, το θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπεται η διάθεση 30 δις δολαρίων μέχρι το 2012 και τη σταδιακή αύξηση της οικονομικής βοήθειας στα 100 δις δολάρια μέχρι το 2020.
Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης ήταν το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, αλλά κατέληξε σε αποτυχία, αφού δεν επιτεύχθηκε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αρχικά παρουσιάστηκε από τη Δανία ένα προσχέδιο για το μέλλον του πλανήτη, το οποίο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να μετατραπεί σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα προκαλώντας σύγχυση στις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των 193 χωρών που συμμετείχαν στην εν λόγω σύνοδο.
Το προσχέδιο της Δανίας, ήταν η αιτία να αποχωρήσουν την πρώτη βδομάδα των διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των φτωχότερων αφρικανικών χωρών από τη σύνοδο, κατηγορώντας ότι η εν λόγω χώρα υπονομεύει τις συζητήσεις για το κλίμα και η στάση που κρατά απέναντι στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ευνοεί περισσότερο τις πλούσιες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας των διαπραγματεύσεων που ήταν και οι πιο σημαντικές καθώς τις τελευταίες ημέρες της συνόδου αναμένονταν να φτάσουν οι μεγαλύτεροι ηγέτες.
Την τελευταία ημέρα και πιο κρίσιμη, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις οι ηγέτες κατέληξαν σε μια απλή πολιτική διακήρυξη, χωρίς δεσμεύσεις.
Από την πλευρά του ο ΟΗΕ, πιέζει για την υπογραφή μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το Κλίμα μέσα στο 2010 και συγκεκριμένα στην επόμενη σύνοδο στο Μεξικό το Νοέμβριο.
Θα πρέπει όμως να γεφυρωθεί πρώτα το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο, για την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας.
Τελικά οι ηγέτες απέτυχαν να σώσουν τον πλανήτη στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου