Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Σύνοδος του ΟΗΕ στη Γενεύη για την κλιματική αλλαγή


Στη Γενεύη καταφτάνουν εκπρόσωποι των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών για να συμμετάσχουν στο συνέδριο που διοργανώνεται με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διάρκειας πέντε ημερών, θα συζητηθούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες και η ξηρασία.

Στόχος του συνεδρίου είναι η εκπόνηση σχεδίου δράσης έγκαιρης προειδοποίησης ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως το τσουνάμι και οι κεραυνοί.

Στο μεταξύ, θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της ενημέρωσης των νομάδων στην Αφρική σχετικά με τις επικείμενες πλημμύρες και την ξηρασία που ενδεχομένως θα συναντήσουν στις μετακινήσεις τους.

Παρά τις πιέσεις των περιβαλλοντολόγων, το ζήτημα της μείωσης της κατανάλωσης των καυσίμων δεν θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη.

Αντίθετα, θα συζητηθούν μέτρα στήριξης των κρατών για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, των πλημμύρων και της καθίζησης των εδαφών, που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.

Πολλές αναπτυγμένες χώρες δεν είναι σωστά πληροφορημένες ως προς τις συνέπειες που αναμένεται να υποστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ως εκ τούτου το θέμα της νέας Συνθήκης για την κλιματική αλλαγή, που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο, θα συζητηθεί διεξοδικά τον Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη, ενώ τώρα θα δοθεί προτεραιότητα στα προαναφερθέντα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου