Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Η ξηρασία απειλεί την Ινδία


droughts-threaten-indiaΟρισμένες περιοχές της Ινδίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, σύμφωνα με στοιχεία που σύλλεξε η Νάσα από τους δορυφόρους της αποστολής Grace.

H αποστολή Grace ανακάλυψε ότι στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Νέου Δελχί, η στάθμη του νερού μειώνεται κατά περίπου4cm (1,6 ίντσες) το χρόνο.

Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων δεν έχουν αλλάξει τη τελευταία δεκαετία αλλά παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα με την αλόγιστη χρήση νερού στις καλλιέργειες.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν δύο μέρες μετά αφότου παρουσιάστηκε έκθεση της ινδικής κυβέρνησης για πιθανή κρίση στη παροχή του νερού.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πρόσβαση σε νερό αποτελεί ένα από τους κυριότερους παράγοντες για το ρυθμό ανάπτυξης της Ινδίας, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη του κόσμου.

Περίπου το ένα τέταρτο της χώρας αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα ξηρασίας, δεδομένου ότι οι μουσώνες καθυστέρησαν να εμφανιστούν και έφεραν λιγότερες βροχοπτώσεις από ότι συνήθως.

Οι καιρικές συνθήκες και οι κλιματολογικοί παράγοντες δεν ευθύνονται για τη ξηρασία που παρατηρείται στη βορειοδυτική Ινδία.

Εξετάστηκαν τα στοιχεία των επιπέδων των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δεκαετίας, τα οποία είναι σταθερά, δήλωσε ένας επιστήμονας της ΝΑΣΑ ο Μatt Rodell.

Υπάρχει μια υπερβολική τάση των ανθρώπων να αντλούν περισσότερο νερό για τις καλλιέργειες και πρέπει να αλλάξει η εν λόγω τακτική, για να αποφυγούν τα φαινόμενα ξηρασίας που έχουν παρουσιαστεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου