Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Ρόδος – Ραντεβού με τους ιππότες


rodos-greek-islandsΗ Ρόδος η πρωτεύουσα του νομούΔωδεκανήσου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου.
Η πρόσβαση στο νησί γίνεται αεροπορικώς αλλα και ακτοπλοικώς.

Μολις φτάσετε στην πόλη της Ρόδου μην αφήσετε να σας ξεγελάσει το κοσμοπολίτικοκαι σύγχρονο πρόσωπο της. Πίσω απο αυτό κρύβεται μία άλλη διάσταση. Πρέπει απλά να περάσετε τα τείχη. Εκεί ο χρόνος έχει κυριολεκτικά παγώσει. Περπατήστε στα στενά της ζωντανής παλιάς πόλης οπου ένα άκρως κινηματογραφικό σκηνικό αρχαίων, μεσαιωνικών, βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων εναλλάσσεται διαρκώς. Αλλωστε ημεσαιωνική πόλη της Ρόδου δεν συμπεριλήφθηκε τυχαία το 1988 στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στα ανατολικά της σύγχρονης πόλης βρίσκεται το πιο γραφικό λιμάνι απο τα τρία του νησιού και που ακροβατεί αναμέσα στο παλιό και το καινούριο, το Μανδράκι. Στην είσοδο του θα συναντήσετε τα δύο μικρά ελάφια, που σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου. Στη βόρεια άκρη της πόλης είναι το Ενυδρείο, όπου θα θαυμάσετε μερικά από τα σπάνια ψάρια και θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να εξερευνήσετε και το υπόλοιπο νησί κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά χωριά του όπως το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό Κοσκινού, απέχει περιπου 7 χλμ απο την πρωτεύουσα, με τις πολύχρωμες πόρτες και το παραδοσιακό του γλυκό μελεκούνια (είδος παστελιού)

Οσοι θέλετε να βουτήξετε πιο βαθιά στην παραδοσιακή ζωή της Ρόδου κάντε μια βόλτα στον Αρχάγγελο. Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου, βρίσκεται νότια του νησιού και σε απόσταση 28χλμ. από την πόλη. Οι κάτοικοι παραμένουν πιστοί στα ήθη και έθιμα μιλώντας ακόμα με το ιδιαίτερο ιδίωμα τους, κάνοντας χαρακτηριστικές γαμήλιες τελετές και χρησιμοποιώντας ξυλόφουρνους για να φτιάξουν το ψωμί τους.

Στον Αντίποδα βρίσκεται το τουριστικά ανεπτυγμένο Φαληράκι. Οσοι απο εσάς είστε φίλοι της έντονης νυχτερινής διασκέδασης κατευθυνθείτε εκεί για αξημέρωτες βραδιές.

Η Λίνδος σε απόσταση περίπου 55 χλμ απο την χώρα ειναι ένα δημοφηλές και γραφικό χωριουδάκι με την ακρόπολη να στέκεται στην κορυφή του βράχου.

Επιβάλλεται να επισκεφτείτε την πολυφυμησμένη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στην ενδοχώρα, κοντα στο χωριό Θεολόγος (σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο). Εκεί θα ενημερωθείτε επιστημονικά για θέματα που αφορούν την πανίδα και χλωρίδα του βιότοπου απο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου .Το Μουσείο με την δραστηριότητα του έχει συντελέσει καθοριστικά στην οικολογική ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς του βιότοπου της Κοιλάδας των Πεταλούδων.

Οι παραλίες πάρα πολλές. Τι να πρωτοπούμε; Απο την τουριστικά ανεπτυγμένη Τσάμπικα στο νότιο τμήμα του νησιού και το Πρασονήσι (ο παράδεισος των windserfers) μέχρι την παραλία Αφάντου 7 χιλιομέτρων και την σχετικά ήσυχη στα βόρεια του νησιού Παραλία Μονόλιθου.
Η Ρόδος γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούριο. Μια βόλτα στην Ρόδο δεν είναι άπλα ένας ακόμη καλοκαιρινός προορισμός. Είναι μια βόλτα στην ιστορία, ένας προορισμός για κάθε εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου