Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Οικολογικό το Αρχιτεκτονικό Πρότυπο της Σαντορίνης

Είκοσι Νομπελίστες συγκεντρώθηκαν σε συμπόσιο στο Λονδίνο για να συζητήσουν την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μεταξύ των πολλών προτάσεων που τέθηκαν, μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Στίβεν Τσου:
Paint the world white (Βάψτε τον κόσμο άσπρο).

Σύμφωνα με την πρόταση του κυρίου Τσου, αν βάφονταν λευκές όλες οι στέγες ο πλανήτης θα ωφελούνταν σαν να είχαν εξαφανιστεί για 11 χρόνια όλα τα αυτοκίνητα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν άλλαζε σε λευκό το χρώμα στις στέγες, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε 100 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, η γη θα γλίτωνε σε εκπομπές 44 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Σημειώνεται ότι οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες αντανακλούν έως και το 80% του ηλιακού φωτός, ενώ οι σκουρόχρωμες μόλις το 20%.
Μία άσπρη στέγη κάνει το κτίριο περισσότερο ενεργειακό αποδοτικά ενώ στέλνει πίσω στο διάστημα, μέσω της ατμόσφαιρας, το ηλιακό φως, χωρίς να δημιουργείται φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το κυκλαδίτικο αρχιτεκτονικό πρότυπο φαίνεται να μπορεί να δώσει λύσεις στα σύγχρονα περιβαντολογικά προβλήματα. Tο σχετικό άρθρο της η GreenPacks διακοσμείται με φωτογραφία χαρακτηριστικού αρχιτεκτονικού δείγματος της Σαντορίνης με τη Λεζάντα: 'Νήσος Σαντορίνη, Ελλάδα - Η ομορφότερη λευκή αρχιτεκτονική στον κόσμο;'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου