Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Με οικολογική καταστροφή απειλείται η Δράμα

Ο νομός Δράμας απειλείται με οικολογική και οικονομική καταστροφή, μετά την πυρκαγιά σε αποθήκη ελαστικών, η οποία έκαιγε περίπου μια βδομάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της πόλης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τα αγροτικά προϊόντα ανησυχούν, αφού οι τεράστιες ποσότητες τοξικού νέφους, που παράχθηκαν από τη πυρκαγιά, σκέπασαν το νομό.
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως η τέφρα που θα «καθίσει», γεμίσει με διοξίνες το νερό και το χορτάρι.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η ζωική και φυτική παραγωγή.
Κλιμάκιο από το «Δημόκριτο» με επικεφαλής τον δρ. Λ. Λεωντιάδη ήδη έχει συλλέξει τα πρώτα δείγματα.
Σύμφωνα με το διευθυντή του εργαστηρίου «η Δράμα θα παρακολουθείται στενά με αλλεπάλληλες αναλύσεις για τους επόμενους 6 μήνες ώστε να παρακολουθήσουμε την όποια μόλυνση σε βάθος χρόνου».
Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων αναμένονται στις επόμενες 10 ημέρες.
Ανά 5 ημέρες χορηγούνται στους κτηνοτρόφους ζωοτροφές, ώστε τα ζωντανά να μην τρέφονται με το χορτάρι μέχρι να βγουν οι αναλύσεις, δήλωσε ο νομάρχης Δράμας.
Παράλληλα, γίνονται έλεγχοι στο γάλα που παράγεται καθημερινά.
Ο νομάρχης δήλωσε αισιόδοξος πως η μόλυνση δεν θα φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα επικαλούμενος το ΙΓΜΕ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχει μεγάλη διασπορά του τοξικού κοκτέιλ, το οποίο έχει φτάσει μέχρι τη Νότια Βουλγαρία, δημιουργώντας ανησυχία στις αρχές, που θα χρειαστεί να διαχειριστούν την επόμενη ημέρα…
Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς επηρεάζει τη δημόσια υγεία, τον αέρα που αναπνέουμε και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, επισήμανε ο διευθυντής Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπ. Ραψομανίκης.
Newslink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου