Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Βιολογικά προϊόντα: υποχρεωτικό το «Ευρω-φύλλο» από την 1η Ιουλίου

Υποχρεωτική κατέστη από την 1η Ιουλίου η χρήση του «Ευρω-φύλλου», του νέου λογότυπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βιολογικά τρόφιμα.
Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η σήμανση με το «Ευρω-φύλλο» είναι υποχρεωτική για τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στα κράτη μέλη και προαιρετική για τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτα κράτη.
Εκτός από τη σήμανση με το «Ευρω-φύλλο», από την 1η Ιουλίου κατέστη υποχρεωτική και η αναγραφή του τόπου παραγωγής των βιολογικών συστατικών.
Στο παρελθόν επικρατούσε σύγχυση αναφορικά με τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων, ωστόσο οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί αναμένεται να διαφωτίσουν τους καταναλωτές σχετικά με το θέμα.
Στην ουσία τα βιολογικά προϊόντα είναι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς την χρήση λιπασμάτων και χημικών εντομοκτόνων.
Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τρόφιμα μπορούν να σημαίνονται ως «βιολογικά», μόνον εφόσον τουλάχιστον το 95% των γεωργικών συστατικών τους είναι βιολογικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat πρέπει να έχουν παραχθεί σε γη που καλλιεργείται βιολογικά τουλάχιστον για δυο χρόνια.
Η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και προϊόντων που έχουν παρασκευαστεί από ΓΤΟ εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη στη βιολογική παραγωγή.
Τα προϊόντα που περιέχουν ΓΤΟ δεν μπορούν να σημαίνονται ως βιολογικά, εκτός και αν τα συστατικά που περιέχουν ΓΤΟ έχουν εισέλθει ακούσια στα προϊόντα και η αναλογία ΓΤΟ στο συστατικό είναι μικρότερη από 0,9%.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες η Κομισιόν είχε διεξάγει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον λογότυπο των βιολογικών προϊόντων.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές των καλών τεχνών και του σχεδίου. Συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 3.500 σχέδια λογοτύπου, τα οποία εξετάστηκαν από κριτική επιτροπή διεθνούς φήμης.
Οι καλύτεροι τρεις λογότυποι εκφορτώθηκαν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού και απετέλεσαν το αντικείμενο διαδικτυακής ψηφοφορίας.
Το σχέδιο που νίκησε είναι εκείνο του Dusan Milenkovic , φοιτητή από τη Γερμανία, ο οποίος ψηφίστηκε από το 63% του συνόλου των ψηφοφόρων για τον λογότυπο που παρουσιάζει το «Ευρω-φύλλο».
Πρόκειται για ένα αφοπλιστικά απλό σχέδιο που προβάλλει δύο σαφείς ιδέες : τη φύση και την Ευρώπη.
Πηγές: europa press-releases, europa agriculture, europa legislation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου