Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ιαπωνία δεσμεύεται για σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων


Ο νέος ηγέτης της Ιαπωνίας Γούκιο Χατογιάμα δεσμεύθηκε για σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων κατά 25% μέχρι το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα αναλάβει καθήκοντα στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η εν λόγω ανακοίνωση του αποτελεί κομμάτι της πράσινης πολιτικής που προωθεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Γιούκιο Χατογιάμα . Εν αντιθέσει με τον προκάτοχο του Τάρο Άσο που είχε δεσμευθεί για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 8%.
Η Ιαπωνία θα παρουσιάσει το νέο πράσινο σχέδιο της στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη Κλιματική Αλλαγή το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.
Οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το φιλόδοξο σχέδιο του Χατογιάμα θα συναντήσει εμπόδια από τους βιομηχάνους.
Χαρακτηρίζεται όμως το εν λόγω σχέδιο ως το πιο φιλόδοξο μέχρι στιγμής, σε σχέση με τα άλλα βιομηχανοποιημένα κράτη.
Με έναν τέτοιο στόχο, η Ιαπωνία θα έχει ηγετικό ρόλο ανάμεσα στα βιομηχανοποιημένα κράτη, στις συζητήσεις το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη, δήλωσε ο Υβο ντε Μποέρ επικεφαλής της Γραμματείας για τη Κλιματική Αλλαγή στον ΟΗΕ.
Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και πέμπτη στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παγκοσμίως.
Χωρίς να αναφερθεί στη Κίνα ή στην Ινδία, ο κος Χατογιάμα δήλωσε ότι πιστεύουμε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς χρειάζεται μια παγκόσμια κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Δεκέμβριο στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη Κλιματική Αλλαγή, οι ηγέτες των κρατών θα πρέπει να συνάψουν μια κοινή συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.
Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου