Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Πετρέλαιο: αρχές Αυγούστου η πρόσκληση για τις έρευνες

Στις αρχές Αυγούστου θα δημοσιευτεί η διεθνής πρόσκληση για τις non exclusive σεισμικές και γεωλογικές έρευνες πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Energy Press, στην τελική της μορφή η πρόσκληση θα έχει το εξής περιεχόμενο:

Στο πρώτο μέρος θα υπάρχει ηδιεθνής πρόσκληση και στο δεύτερο θα περιλαμβάνεται ένα είδοςβασικών αρχών συμφωνίας στο οποίο η κυβέρνηση θα περιγράφει λεπτομερώς το τι ζητάει το ελληνικό δημόσιο από τις εταιρείες που θα αναλάβουν να κάνουν έρευνες, αφού βεβαίως προηγηθεί διαπραγμάτευση.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί τρεις παρουσιάσεις σε θεσμικό επίπεδο από εταιρείες που ειδικεύονται σε σεισμικές και γεωλογικές έρευνες, τις γνωστές από τις έρευνες στην Κύπρο και το Ισραήλ TGS και PGS καθώς και την ερευνητική εταιρεία Spectrum.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν τις αρχικές μη αποκλειστικές έρευνες θα είναι το ποσοστό των εσόδων που θα αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο από το marketing των ερευνών στη διεθνή αγορά, η εμπειρία, η τεχνογνωσία, ο εξοπλισμός και ο αριθμός των ερευνητικών σκαφών που διαθέτει.

Πάντως τα έσοδα από την εμπορία των μελετών δεν είναι τόσο μεγάλα, καθώς πρέπει πρώτα η εταιρεία να καλύψει τα κόστη της, δίνοντας ένα ποσοστό από τα κέρδη στο δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το κυρίως έσοδο για το δημόσιο θα προέλθει από το επιτυχές marketing των μελετών, δηλαδή εάν καταφέρει η ερευνητική εταιρεία να πείσει εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων, που αποτελούν και το μοναδικό τρόπο για την επιβεβαίωση ύπαρξης εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου