Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ασωπός: η Ελλάδα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο

Η Κομισιόν στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για τον Ασωπό, ενώ με άλλη της απόφαση προειδοποιεί με πρόστιμο ελληνικό εάν δεν καταργήσει τις παράνομες χωματερές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η ΕΕ αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, επειδή η χώρα δεν έχει θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την ποιότητα των υδάτων του Ασωπού.

Την εν λόγω απόφαση αποκάλυψε απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Ποτότσνικ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή για την πολυετή ρύπανση του Ασωπού.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση του αναφερόταν στη γνωστή επιδημιολογική μελέτη που αφορούσε τη θνησιμότητα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και ιδίως στο συμπέρασμα της πως η κυριότερη αιτία αύξησης θανάτων στην περιοχή από σπάνιες μορφές καρκίνου είναι η περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Στη συνέχεια της ερώτησης, ο κ. Χουντής αναφερόταν στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο σε ότι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ζητούσε να μάθει αν οι ελληνικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει το χρώμιο ως σημαντικό ρύπο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Ποτότσνικ στην απάντηση του, αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία για την «καλή κατάσταση» όλων των υδάτων που επιβάλλει την εκπόνηση αναγκαίων σχεδίων και προγραμμάτων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και την κοινοποίηση τους στην Επιτροπή (μέχρι 22.3.2010) και σημειώνει για τον Ασωπό:

«Όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων υδάτων στα Οινόφυτα, υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων στο πλαίσιο των σχεδίων και των προγραμμάτων βάσει της οδηγίας πλαισίου για το νερό.

Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεσπίσει τα αναγκαία σχέδια και προγράμματα για την επίτευξη της καλής κατάστασης όλων των υδάτων, ούτε τα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή όπως προβλεπόταν μέχρι τις 22.3.2010».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου