Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Η CIA στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Με τη CIA συνεργάζονται οι κορυφαίοι Αμερικανοί περιβαλλοντολόγοι σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

Η συνεργασία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι CIA διαθέτει υπερσύγχρονα όργανα κατασκοπείας, όπως δορυφόροι και αισθητήρες ανίχνευσης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες μέσω της χαρτογράφησης και της καταγραφής φυσικών φαινομένων.

Οι περιβαλλοντολόγοι τα τελευταία χρόνια ασκούσαν πιέσεις για συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ωστόσο η κυβέρνηση Μπους είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Η κατάσταση άλλαξε το 2008, όταν ο Μπους αποχώρησε από την εξουσία. Όταν ξεκίνησε η πολυπόθητη συνεργασία, αξιωματούχοι της CIA και επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν εξονυχιστικά φωτογραφικό από την Αρκτική που είχε τραβηχτεί από αναγνωριστικούς δορυφόρους.

Αμέσως διαπίστωσαν ότι η συνεργασία αυτή θα είχε τεράστια περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη δεδομένου ότι έρχονταν στην επιφάνεια στοιχεία και πληροφορίες εξαιρετικής σημασίας για την αλιεία, τη ναυσιπλοΐα αλλά και την εξόρυξη πετρελαίου.

Επιπλέον, όπως διαβεβαιώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη CIA αφού το πρόγραμμα παρακολούθησης δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη συλλογή πληροφοριών.

Τα στοιχεία που γνωστοποιούνται στους επιστήμονες εξάλλου είναι ήδη καταγεγραμμένα και αφορούν αποκλειστικά στο περιβάλλον.

Ωστόσο η συνεργασία αλλά και το πρόγραμμα παρακολούθησης καλύπτεται από έναν μανδύα μυστικότητας καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αποκαλύψουν στους «εχθρούς» τους τις δυνατότητες των κατασκοπευτικών τους δορυφόρων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το φωτογραφικό υλικό που η CIA παρέχει στους περιβαλλοντολόγους υφίσταται επεξεργασία έτσι ώστε να μην είναι εύκολο να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με τις ικανότητες των αναγνωριστικών δορυφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου