Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ανακύκλωση: «άνοιξε» η μεγαλύτερη μονάδα για πλαστικές φιάλες ΡΕΤ στον κόσμο


Ξεκίνησε τη λειτουργία της η μεγαλύτερη μονάδα ανακύκλωσηςπλαστικών φιαλών στον κόσμο.

Πρόκειται για τη μονάδαRiverside της εταιρείας Carbonlite, συνολικής έκτασης 20.500 τετραγωνικών μέτρων στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας και ανακύκλωσης περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων πλαστικών φιαλών ΡΕΤ ετησίως, ενώ όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Carbonlite θα δημιουργήσει 100“πράσινες” θέσεις εργασίας.
Όπως προβλέπει η σχετική οδηγία στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, οι καταναλωτές μπορούν να απορρίπτουν φιάλες και άλλα δοχεία είτε σε κάδους ανακύκλωσης σε σούπερ-μάρκετ, είτε σε ιδιωτικά κέντρα ανακύκλωσης είτε “δωρίζοντάς” τα σε μη κερδοσκοπικά προγράμματα ανακύκλωσης.
Η πλειονότητα των φιαλών συγκεντρώνονται και εξάγονται στην Κίνα όπου τίθενται υπό επεξεργασία και διασπώνται σε πολυεστερικές ίνες. Από την πλευρά της η Carbonlite θα μευατρέπει τις χρησιμοποιημένες πλαστικές φιάλες σε σφαιρίδια ΡΕΤ (πέλετς) τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νέων πλαστικών φιαλών εντός Ηνωμένων Πολιτειών.
“Ανακυκλώνοντας 2 δισ. φιάλες ΡΕΤ κάθε χρόνο εξοικονομούμε πάνω από 181 εκατ. λίτρα αερίων του θερμοκηπίου” υποστηρίζει Τζάρεντ Μπλούμενφελντ, επιθεωρητής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η Carbonlite σχεδιάζει την επέκταση της μονάδας ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια φιάλες ΡΕΤ από τα μέσα του 2013.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοπόρος στην «πράσινη» αμπελουργία η εταιρεία Τσάνταλη


Η ανάγκη για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον ώθησε τις εταιρείες σχεδόν όλων των επαγγελματικών κλάδων να αναζητήσουν οικολογικές λύσεις. Στον κλάδο της αμπελουργίας, η οινοποιία Τσάνταλη, εξέφρασε τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες αρχίζοντας πιλοτικά τις βιολογικές καλλιέργειες το 1996.
Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει. Οι περιβαλλοντικές δράσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε θεαματικά επίπεδα και η ολοένα και πιο Πράσινη αμπελουργία είναι πλέον γεγονός!
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά & δράσεις που αναδυκνείουν την εταιρεία Τσάνταλη πρωτοπόρο στην Πράσινη αμπελουργία είναι:
—IFS: Διεθνές πρότυπο διαχείρισης ποιότητας
Η εταιρεία Τσάνταλη εφαρμόζει από το 2007, με πιστοποίηση από την TUV NORD, το IFS, ένα διεθνές πρότυπο διαχείρισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, εγκεκριμένο από τον GFSI (παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια των τροφίμων). Η εφαρμογή του IFS έχει άμεσο αντίκτυπο:
Στο σεβασμό του περιβάλλοντος, με τον έλεγχο στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων αλλά και στον τρόπο διαχείρισής τους, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με τον αυστηρό έλεγχο για την αποτροπή χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO) και στην προστασία του περιβάλλοντος, με σαφείς οδηγίες για την διαχείριση και τη διάθεση των απορριμμάτων συσκευασίας κατά την παραγωγική διαδικασία.
—Οικολογική συσκευασία
Η επιλογή του υλικού συσκευασίας γίνεται με μεγάλη προσοχή και με βασικό γνώμονα το οικολογικό του αποτύπωμα. Χρησιμοποιούνται πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο), ενώ σημαντικό μέρος αυτών προέρχεται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη (π.χ. φιάλες από ανακυκλωμένο γυαλί, κιβώτια από ανακυκλωμένο χαρτόνι).
Τα τελευταία χρόνια γίνονται εντατικές προσπάθειες για μείωση του όγκου των συσκευασιών, ενώ πολλές συσκευασίες (γυάλινες φιάλες, μεταλλικά πώματα, αλλά και δευτερεύοντα υλικά συσκευασίας) έχουν αντικατασταθεί από άλλες ελαφρύτερες. Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών είναι ένα ακόμα βήμα στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.
Η εταιρεία Τσάνταλη συμμετέχει ενεργά, από την αρχή, στην προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και καταβάλλει ανελλιπώς την ετήσια εισφορά που της αναλογεί. Η ανακύκλωση υποστηρίζεται ενεργά και μέσα στον χώρο της επιχείρησης με την συγκομιδή και διάθεση του άχρηστου υλικού (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, ξύλο, πλαστικό, μπαταρίες) σε χώρους ανακύκλωσης, καθώς και με την χρήση ανακυκλωμένων αναλώσιμων (χαρτικά, γραφική ύλη).
Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά την λειτουργία του οινοποιείου είναι ένας ακόμα στόχος της εταιρείας και η αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων από νέα που θα μειώσουν τις ενεργειακές απώλειες είναι υπό εξέλιξη. Η χρήση πράσινων μορφών ενέργειας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε άμεσα.
Πεποίθηση της TSANTALI είναι πως η διάσωση του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη μας και η πράσινη ανάπτυξη μονόδρομος.
—Βιολογική αμπελουργία
Πρόκειται για μορφή αμπελουργίας που απαγορεύει τη χρήση συνθετικών (μη φυσικών) προϊόντων λίπανσης και φυτοπροστασίας . Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων της εταιρείας Τσάνταλη σε Μαρώνεια, Άγιο Όρος και Χαλκιδική βρίσκεται σε πλήρες βιολογικό στάδιο, ενώ οι υπόλοιποι αμπελώνες βρίσκονται είτε σε μεταβατικό στάδιο, είτε στο στάδιο της εγκατάστασης.
—Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής και στην αμπελοκαλλιέργεια
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή εφαρμογής συστημάτων ποιότητας (ISO, IFS κ.α.) στην αμπελοκαλλιέργεια. Γίνεται δηλαδή μια πλήρης καταγραφή τόσο των επεμβάσεων όσο και των λόγων που οδηγούν σε αυτές διατηρώντας ταυτόχρονα την ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια.
Επιπλέον η εταιρεία Τσάνταλη δραστηριοποιείται ενεργά και στον τομέα των ερευνητικών προγραμμάτων προκειμένου να μελετήσει τις απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν και να γνωρίσει νέους τομείς ανάπτυξης.
Πηγή vivanews
Διαβάστε περισσότερα...

Η ηλιακή καταιγίδα «έπληξε» τη Γη χωρίς προβλήματα (video)


Δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την ηλιακή καταιγίδα που χτύπησε τον πλανήτη μας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 9 Μαρτίου 2012.
Η ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε αναταράξεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακά και άλλα συστήματα.
Το Κέντρο Διαστημικής Μετεωρολογίας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) είχε επισημάνει ότι μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να διαταράξει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να πυροδοτήσει λάθος συναγερμούς, όπως επίσης και να αποπροσανατολίσει δορυφόρους που κινούνται γύρω από τη Γη.
Ωστόσο, η επιστήμονες της ΝΟΑΑ δεν ανέφεραν τέτοια περιστατικά.
Η ηλιακή καταιγίδα ταξίδεψε με ταχύτητα 6,3 εκατ. χιλ/ώρα προτού πλήξει τον πλανήτη μας. Το φαινόμενο αποτελεί μέρος του 11ετούς κύκλου του ήλιου, ο οποίος θα κορυφωθεί το 2013.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΕ-Ελλάδα: τα αιολικά στην πρώτη θέση το 2011 – Εκτός στόχων για το 2020


Σε 316 Μεγαβάτ ανήλθε η προσθήκη ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο δίκτυο το 2011 σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Την πρώτη θέση στην παραγωγή“καθαρής” ενέργειαςεξακολουθούν να κατέχουν τααιολικά που παρήγαγαν 2,6 εκατ. Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2011, με φωτοβολταϊκά(441.500 MWh), υδροηλεκτρικά (580.628 MWh) και βιομάζα (199.102 MWh) να ακολουθούν.
Σε όρους εγκατεστημένης ισχύος το σκηνικό είναι αντίστοιχο με την αιολική ενέργεια να προηγείται των υπόλοιπων ΑΠΕ με 1,5 GW και φωτοβολταϊκά με 460,4 MW, μικρά υδροηλεκτρικά με 206 MW και βιομάζα με 44,5 MW να έπονται.
Την ίδια στιγμή  έργα γεωθερμίας, ηλιοθερμικά και υβριδικά δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η προσθήκη των 316 Μεγαβάτ έπεται κατά πολύ από τα 1000 μεγαβάτ ετησίως που απαιτούνται για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων του 2020.
Διαβάστε περισσότερα...

Ελαιόλαδο «το φάρμακο του μέλλοντος»


Όλο και περισσότερες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες ανακαλύπτονται για το ελαιόλαδο, το οποίο θα αποτελέσει το «φάρμακο του μέλλοντος», σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, Προκόπης Μαγιάτης, μαζί με τη συνεργάτιδά του, Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α.
Βασιζόμενοι στις αναφορές για τις φαρμακευτικές δράσεις του λαδιού (αγουρέλαιο) στην αρχαία Ελλάδα από τον Διοσκουρίδη, απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο διαθέτει και αντιοξειδωτικέςνευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αρκετά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και τα φάρμακα και στην ουσία ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου.
Κατέληξαν, επίσης, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι της κορωνέικης ελιάς είναι αρκετά υψηλή, αλλά και ότι η ποσότητα των ουσιών αυτών στο λάδι του δήμου Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη και από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό, κατά τον κ. Μαγιάτη, οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους λόγους, όπως στις κλιματολογικές συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία και στη φροντίδα των καλλιεργητών.
Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι ορισμένες ελληνικές ποικιλίες ανεξάρτητα από την περιοχή προέλευσης είχαν σχετικά μικρή περιεκτικότητα , γεγονός που επιβεβαιώνει την παραδοσιακή γνώση και εμπειρία ότι τα λάδια από αυτές τις ποικιλίες μπορούν να καταναλωθούν άμεσα.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το λάδι προερχόταν από την ίδια ποικιλία και από την ίδια γεωγραφική περιοχή παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις οι οποίες συσχετίστηκαν με την εποχή, αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας του ελαιοτριβείου. Φάνηκε ότι όταν η ελιά δεν αρδεύεται, όταν ελαιοποιείται σε πρώιμο στάδιο, σε διφασικό ελαιοτριβείο με ψυχρή έκθλιψη, επιτυγχάνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες σε βάθος, ώστε να εξακριβωθεί τι επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και για να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα τη βελτιώσουν ακόμη περισσότερο και θα αναδείξουν τις μοναδικές ιδιότητες που έχει το ελαιόλαδο κάθε περιοχής.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε, είναι ότι κάθε ποικιλία παρουσίαζε το δικό της χημικό προφίλ, το δικό της «δακτυλικό αποτύπωμα», όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κρασί, αποδεικνύοντας ότι κάθε είδος ελαιόλαδου είναι διαφορετικό.
«Δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε και στην ελληνική αγορά εξειδικευμένα καταστήματα που θα διακινούν αποκλειστικά προϊόντα ελιάς και ιδίως τυποποιημένα ελαιόλαδα μικρών παραγωγών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο ποικιλιακής όσο και γεωγραφικής προέλευσης. Ίσως ακόμα δεν είναι μακριά και η μέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου», αναφέρει ο καθηγητής.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί ομάδα υποστήριξης της έρευνας για το ελαιόλαδο, η οποία συνεργάζεται στενά με το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια και δέχεται δείγματα προς ανάλυση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Πηγή ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...